UmaniGo.jpg
UmaniGo.jpg

Gourmetrestauranter overlever med fastfoodfilialer

Fastfoodfilialer av luksusrestauranter knoppskyter i København. Masseproduksjon og kjeder er eneste vei ut av underskuddet.

Publisert

iBYEN.dk kan fortelle at UmamiGo åpner take-away på Strandvejen. I løpet avåret åpner Aroii, som er en 'lillebror' til Michelin-restauranten Kiin Kiin, gourmet-take-away nummer tre og fire på Istedgade på Vesterbro og i Hellerup.

Hyppe på luksus hurtigmat

" Innehaveren av Davids Deli på Århusgade på Østerbro, David de Silva, forteller at mangelen på et passende lokale er det eneste som hindrer ham i å utvide sin forretning.Så hvis ikke man visste bedre, skulle man tro, at byens borgere er så hyppe på hurtigmat i luksusklassen at de mange nye åpninger kun er et spørsmål om å tilfredsstille et sultent marked.Men slik er det ikke, forteller Poul Cullura, som er gastronomisk chef på Det Kongelige Teater og tidligere deli-chef på Meyers Deli.

Kjedene overlever

Langt de fleste små luksusshops i København med take-away-mat er nemlig rene underskuddsforretninger, og den eneste måte for restaurantene at vende underskuddet, er ifølge Cullura, å utvide inntil man har en kjede.- Der er ingen tvil om at disse butikkene åpner flere filialer på grunn av stordriftsfordeler, siger Poul Cullura og fremhever delikatessebakeren Emmerys og Meyers Deli som eksempler.- Emmerys kjører med millionunderskudd for n’te gang, og Meyers Deli har også meldt at de har underskudd. Og den eneste måte at komme ut av det på er masseproduksjon, siger han.

Eier: ”Bransjen er presset”

Jesper Boelskifte fra UmamiGo innrømmer gjerne, at det er sådan, det forholder sig.- Ja, det er riktig. Der skal volumer til, for at take-away kan løpe rundt, bekrefter Boelskifte. For det er forbundet med meget store omkostninger både etableringsmessig og driftsmessig. Og der er jo en grense for hva kundene er villige til at betale i det daglige, sier han.- Og når man har forpliktet sig til å bruke kvalitetsvarer, løper det jo i været. Lønninger i disse dager er en gyser uten like, så vår bransje er presset på alle ledd og kanter.

Luksus take-away kommet for å bli

Men ifølge Poul Cullura skal man ikke være redd for at den lokale gourmet-take-away (som sikkert er på vei) dreier nøkkelen om samme dag, som den har slått dørene op.- Gourmet take-away kommer helt sikkert til at fylle mer i gatebildet i mange år. Det er bare et spørsmål om tid før flere investorer får øynene opp for det, sier Cullura.Og for noen går forretningen da også allerede godt. Eksempelvis Arooi, som altså åpner to take-away-butikker til i løpet av året.- Vi ikke har underskudd, og stordrift er ikke vår løsning. Tvert imot skal all mat hos oss produseres i de enkelte butikker for å holde kvaliteten, sier Henrik Yde-Andersen fra Kiin Kiin og Arooi.