Kjartan Kjelde og Kari Innerå

Jevn kokkekamp mot Sverige

Verdens to beste kokkelag har for første gang møttes til landskamp. Norge lagde den beste hovedretten, men svenskene tok hjem totalseieren med knapp margin.

Publisert

- Sånn er livet. Men kanskje det er bra at vi havner nede på landjorda, så slår vi dem heller i OL til høsten, sier manager Sven Erik Renaa i Det Norske Kokkelandslaget til Newswire.

Både Norge og Sverige har i mange år tilhørt verdenseliten i matlaging.

Norge vant VM i 2006, mens Sverige seiret i OL 2000 og 2004.

Stockholm

Det var derfor mat i verdensklasse som ble servert i Stockholm torsdag, og som en jury bestående av to finner og en islending skulle bedømme.

Ifølge juryen holdt begge lag en svært høy standard. Den norske varmretten var i særklasse konkurransens beste rett og vakreste tallerken.

Lokalprodusert og økologisk er stikkordene i den gastronomiske verden nå om dagen, og gjørs (en hvit fisk) og lam var blant hovedingrediensene i konkurransen.

Hektisk

I OL og andre mesterskap stiller hvert land med seks deltakere. I den vennskapelige kampen i Stockholm var det tre kokker på hvert lag.

For Norge deltok Kjartan Skjelde och Even Ramsvik, som begge var med og vant VM for to år siden, og nykomlingen Kari Innerå fra Gastronomisk Institutt.

En uke på forhånd hadde lagene fått vite hvilke råvarer som skulle benyttes til en forrett, en varmrett og en dessert. Lagene hadde to timer på seg til å lage maten og servere til tolv personer. I OL handler det om fem timers matlagning og 120 gjester!

- To timer er litt kort tid, så det gjelder å være fokusert fra første til siste minutt. Men stresset ser jeg som en utfordring, sier Kari Innerå

Krevende

Med i juryen, men uten stemmerett, var den svenske kokkelegenden Gert Klötzke. Han var også konkurranseleder og hadde valgt ut råvarene. Klötzke er Sveriges første professor i gastronomi, ved universitetet i Umeå.

- Smaken og komposisjonen er det viktigste i bedømmelsen. Og at man arbeider yrkesmessig. Å vinne som enslig kokk er én sak. Men å kunne jobbe sammen i et team, krever svært mye, sier Gert Klötzke.

Samlet bransje

Den forrige norske laglederen Harald Osa har en forklaring på hvorfor akkurat Norge og Sverige er blitt så fremgangsrike i matlaging.

- Hovedårsaken er så enkel som at vi har en samlet bransje i ryggen. Det finns ingen maktkamp. Alle stiller opp for de som et uttatt. Det er viktig for å lykkes, pluss en god finansiering, sier Harald Osa.

Nødvendigheten av et godt samhold kan være en forklaring på at for eksempel Frankrike ikke deltar i kokke-OL. Det gjør derimot Sveits, Kanada, USA, Sør-Afrika, Singapore og Tyskland, som regnes blant favorittene i mesterskapet i Erfurt i oktober sammen med de nordiske landene.

- Både Norge og Sverige holder et svært høyt nivå. Det handler mye om nordisk hygiene og mange smarte løsninger. Rett og slett profesjonelt håndverk, mener den islandske juryrepresentanten Bjarni Kristinsson.

Newswire

Powered by Labrador CMS