Søndeledtunet Elisabeth Grande Jonny Grande Marte Frøyna nett
Søndeledtunet Elisabeth Grande Jonny Grande Marte Frøyna nett

Hele familien i sving på Søndeledtunet Kro

Etter 26 år som kokk og stuert på sjøen strandet Jonny Grande (52) i Søndeled. Her driver han Søndeledtunet Kro sammen med barna Elisabeth, Roy André og Katharina.

Publisert

- Det er virkelig gøy å ha familien rundt seg, og få muligheten til å lære bort en del som jeg har snappet opp etter lang fartstid i dette yrket, sier Jonny Grande, som tok over stedet ved gamle E18 i Risør kommune i november 2007.

Hele familien i bransjen

Datteren Elisabeth (20) er utdannet servitør og med i driften, mens sønnen Roy André (18) er kokkelærling på stedet at han var ferdig med kokkeskolen i Arendal sist sommer (stedet ble nylig godkjent som opplæringsbedrift). I tillegg er datteren Katharina (15) med som deltidshjelp på serveringsstedet på bryggekanten i Risør kommune.

- Målsettingen er selvfølgelig at de skal ta over stedet, og jeg har jo kommet langt på vei, sier Grande smilende.

Hjemmelaget mat

- Jeg dro til sjøs første gang i 1973, og den gang var det jo ikke noe som het ferdigmat da vi laget maten ute på havet. Alt ble laget fra bunnen av, og det er jo en erfaring som er gull verdt i disse dager når det er slik søkelys på akkurat det. Vi har sakte, men sikkert gått bort fra ferdigmat for å få mest mulig hjemmepreg på det vi serverer, sier 52-åringen, opprinnelig fra Tjeldsund i Nord-Norge, men med utdannelse fra stuertskolen i Arendal i 1978/79.

Hvalbiff på menyen

Hans opprinnelse preger spisekartet. En gang i uka serveres det hvalbiff.

- Det er en matrett full av vitaminer, som jeg lærte å lage som 12-13-åring. Nå serverer jeg den her, og den er veldig populær! Ellers er hjemmelaget snitsel, vår egen biffmiks og salt kjøtt med ertesuppe og kålrabistappe blant favorittene, forteller Grande, som også legger til at pizzaen er en av bestselgerne på stedet.

Les mer om Søndeledtunet Kro i Horeca nummer 8 2008.

Har du ikke abonnement på Horeca kan du bestille det her

Ønsker du å lese denne utgaven kan du laste det ned her

"