VinkjellerVinbokser

Tempel for vinelskere

I hvelvene som utgjør Vinkällaren Grappe på Östermalm i Stockholm, ligger 110 000 flasker vin innelåst, under optimale lagringsforhold. Her tilbys vintester, besøk av vindyrkere, klubbrom for smaking og presangartikler. Det holdes vinkurs og dégustations, og drives egen vinimport. Konseptet treffer Arne Sunde midt i hjerteroten.

Publisert

Grappe er egentlig en vinlagringskjeller for private vinsamlere og -elskere, med nærmere et tusentall medlemmer. Men blant de tusen finnes også en god del profesjonelle aktører, bekrefter Maria Lindgren, vår cicerone i kjellerhvelvet. Som er pietetsfullt renovert av Svensk Inredning for å ivareta de bevaringsverdige lokalene. De gamle teglveggene ble hentet fram og rehabilitert før åpningen for 20 år siden. Taket er blankpusset med kalk. Resultatet er en vinkjeller av like edelt merke som innholdet i flaskene den huser.

Medlemmene leier en "vinboks", med egen nøkkel. Medlemsfordelene er mange: De får tilsendt nyhetsbrev. Mai-brevet er en første vurdering av 2005-årgangen Bordeaux-viner.

"Dryckesauktion"

De profesjonelle aktørene har naturligvis ønsket å bruke Grappe som litt bransjebørs, om ikke for å tjene penger på vinhandelen, så for å justere egne beholdninger for respektive restauranter: å bytte flasker med edelt innhold i litt for store lager, med små samlinger av viner som mangler på det aktuelle vinkartet. Altså små byttehandler.

Men en type vinhandel som slett ikke er problemfri. Sverige har også sitt vinmonopol med ditto lovgivning, som ikke bare legger strenge føringer, men regulerer omsetningen. - Det som foregår på Grappe er innenfor svensk lov, forsikrer Lindgren. Denne spesielle omsetningen - "dryckesauktion" - karakteriseres som "annenhåndsomsetning", og skjer i regi av Systembolaget i samarbeid med Stockholms Auktionsverk.

Ellers er "lördagsprovningen" et ettertraktet møtested, hvor det koster SEK 350 å delta.

Vinkällaren Grappes Vinimport

For fem år siden ble Vinkällaren Grappes Vinimport stiftet, med Johan Magnusson som sjef. Han fikk ansvaret for å organisere vinimporten ut fra kalkulert behov for konsumklare viner og viner til foredling gjennom lagring, som er den todelingen enhver vinkjeller skal ha.

Magnusson gir følgende råd for oppbygging av en vinkjeller: "Den vanligste feilen en nybegynner gjør, er å anskaffe mange ulike viner med samme modningshorisont. Du kjøper en eller kanskje to flasker av hver, og umiddelbart får kjelleren preg av en frimerkesamling. Vinreiser med besøk på vingårder, inspirerer dessuten til innkjøp når vinmakeren gestikulerende beretter om vinenes stil. Da smaker det himmelsk og det er lett å falle for fristelsen. Det er sjarmerende med stor geografisk spredning blant etikettene, men neppe fornuftig," poengterer han. Problemet er å følge vinens vei fram mot høydepunktet, som fordrer regelmessige smakinger, innledningsvis minst årlig: "Når vinens topp begynner å nærme seg, kan frekvensen øke. Det er jo det som er meningen - vinen skal drikkes når den er som best! Er vinens anbefalte topp om 7-10 år, bør det ikke kjøpes mer enn en kasse."

Dégustations

I fjor ble dégustations - smakinger med vin og mat i skjønn harmoni - en ny del av virksomheten, med engasjement av de meritterte kokkene Stefan Eriksson og Andreas Jerrhag (gull- og sølvmedaljør i "Årets kock"-konkurranse i 2005). Da ble det innredet et fullgodt kjøkken som muliggjorde matlaging tilpasset de beste vinene.

Full av begeistring

- Ja, dette konseptet treffer meg rett i hjerteroten, kommenterer en begeistrert Arne Sunde, også på fagets vegne: - Her kan vi komme og lære, bli tatt inn i vinens verden. Carl Jan Granqvist har like stor ære av Grappe som av Grythyttan!

- Og da sikter jeg ikke bare til konseptet, men hvordan Grappe drives. Selvfølgelig er det kommersielt, men så gjennomført bra, at kostnadene ved å nyte godt av tilbudet, kommer helt i bakgrunnen. Jeg forstår godt at kelnere jobber gratis på Grappe for å lære vin. Bedre læreanstalt på hjemlige breddegrader, kjenner i alle fall ikke jeg. Dra og lær, sier Arne Sunde med ettertrykk.

Powered by Labrador CMS