Oaxen1
Oaxen1

Sveriges beste restauranter

Svenske restauranter opplever et historisk oppsving. I fjor brukte gjestene til sammen 50 milliarder kroner "på krogen".

Publisert

533 svenske restauranter har kvalifisert seg for omtale White Guide 2007, Sverige ledende restaurantguide. Av disse er 176 poengbedømt. Til sammen 22 restauranter rangeres i Svensk Mesterklasse, og landets fire fremste restauranter er kvalifisert for Internasjonal Mesterklasse.

- Det skjer veldig mye i de store byene akkurat nå. Det er sylskarp konkurranse. Men det mest oppsiktsvekkende er at vi har fått en rekke nye mesterklasserestauranter i mindre byer også. Det er et bevis på at svensk gastronomi nå går på høygir, uttaler Jan Nilsson, sjefredaktør for White Guide.

Oaxen Skärgårdskrog

Ifølge årets guide serveres den beste maten i Sverige på Oaxen Skärgårdskrog. Den sommeråpne restauranten Oaxen i Stockholms skjærgård fikk sågar også prisen som "Årets Ekokrog". Men det er Fredsgatan 12 i Stockholm som byr på landets beste totalopplevelse.

Esperanto (Stockholm), som fikk sin første Michelin-stjerne i mars 2007, Mistral (Stockholm), samt Edsbacka krog (Sollentuna) rangeres på de neste plassene. Guldkanten i Uppsala var en av restaurantene som tok steget oppover på lista. En 22. plass i fjor ble til en 9. plass i år.

Blant de beste restaurantene i Sverige finner vi 10 i Stockholm og fire i Göteborg. Hele Sør-Sverige og fremfor alt Helsingborg har styrket sin stilling sammenlignet med året før. Sofiero, Niklas og Gastro er alle blant de 16 beste. Torso Twisted i Malmö ble kåret til Årets Stjerneskudd. I den nye kategorien "Värd en resa" gikk prisen til Viktor i Umeå.

Trender

White Guide ser at en generaltrend er Frankrike - i form av en brasserie- og bistrobølge i Sverige. Et eksempel på dette er det nye, populære Brasserie Bobonne på Östermalm som drives av Roland Persson. Høykonjunkturen har ført til at det blir åpnet et høyere antall champagneflasker på restaurantene!

Også den tekniske delen av matlagingen vinner terreng - White Guide nevner blant annet andelever formet som ett kirsebær (Gastro), andeconfit og polenta som ser ut som praliner (F12), samt eggeplomme som viste seg å være en sfære av tindvedfrukt (Guldkanten).

Så gjenstår det å se hva de svenske kokkene kan trylle fram ved hjelp av Texturas fra spanske El Bulli. Texturas er nylig i salg i Sverige.

Her er listen over de best rangerte:

Internasjonal mesterklasse:

1) F12, Stockholm

2) Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen

3) Esperanto, Stockholm

(Restauranten fikk sin første Michelin-stjerne i mars 2007)

4) Mistral, Stockholm

Svensk mesterklasse:

5) Edsbacka krog, Sollentuna

6) Vassa Eggen, Stockholm

7) Lux, Stockholm

8) Restaurang 28 +, Göteborg

9) Guldkanten, Uppsala

10) Operakällaren, Stockholm

11) Sofiero Slottsrestaurang, Helsingborg

11) Vendel at Sturehof, Malmö

13) Hotell Borgholm, Borgholm

13) Gastro, Helsingborg

13) PM & Vänner, Växjö

16) Niklas, Helsingborg

17) Sjömagasinet, Göteborg

18) GQ, Stockholm

18) Kock & Vin, Göteborg

20) Trappaner, Malmö

21) 50 Kvadrat Visby, Visby

21) Lejontornet, Stockholm

21) Vendel at Möteesplats Österlen, Löderup

24) Restaurang Viktor, Umeå

25) Basement, Göteborg