cognac_BACHE-rondes

Stadig flere rene cognacer

Ren cognac, uten sukkertilsetninger, gjerne til 150 kroner glasset, er den nye trenden. I alle fall i Bar 1 på Aker Brygge, visstnok verdens største cognacbar, som nå skal bli enda større.

Publisert

Han selger cognac for nesten tre millioner kroner i året, innehaveren av Bar 1, Andre Midtgard. Og i hyllene har han omtrent alle merker det er mulig å oppdrive her til lands, det vil si rundt 350. Som over alt ellers er det Bache-Gabrielsen og Braastad som topper salget, men han registrerer nå økt interesse for litt dyrere, rene cognacer, fri for karamellsukker og andre tilsetninger.

Ikke så prisfølsomt

- Salgstallene viser at de fleste bestiller de vanlige "norske" cognacene med mye sødme. Men det siste halvåret har det vært en påtakelig økning i salget av renere og tørrere typer. Prisen betyr tydeligvis ikke så mye som tidligere, og mange søker etter spesielle ting og ønsker gjerne å smake noe de aldri har smakt før, sier han.

Av denne typen er det Jon Bertelsen Light XO som er mest i vinden om dagen, til en pris av 98 kroner glasset (4 cl). Også Bache-Gabrielsens rene variant går det en del av. Men han selger også cognac til over to tusen kroner glasset, som Hardy Perfection og Courvoisier L'Esprit, sistnevnte til den nette sum av 2999 kroner for et glass.

- Disse er selvfølgelig ikke bestselgere, kanskje går det et glass i måneden, men det er viktig å ha dette tilbudet, understreker han.

Fordobler utvalget

Midtgaard selger årlig brennevin for fire og en halv million kroner netto (halvparten av totalomsetningen), 60-65 prosent av dette er cognac. En omsetning han håper vil bli enda større når han åpner en større Bar 1 i november.

- Det er lokalene til vår tidligere nattklubb, The Place på Aker Brygge, som blir tatt i bruk. Baren blir akkurat som før, bare større. Det blir like lavt under taket, og atmosfæren den samme gode og lune. Vi vil få en 15 meter lang bardisk med tilsvarende bakhyller. Gjestene vil ikke merke den store forskjellen, bortsett fra et mye større utvalg, spesielt når det gjelder whisky, rom, calvados og armagnac. Cognacutvalget begrenses bare av hva som er tilgjengelig. I alt vil utvalget av brennevin bli to og en halv gang så stort, men om lag 1200 produktlinjer, opplyser han.

Baren vil få 150 sitteplasser, inkludert et chambre separée med plass til 40 gjester, der det vil bli arrangert spesielle cognacaftener.

Brunt mer spennende

- Den store fordelen med den nye baren er at vi kan bedre kombinere cognac og whisky. Det brune brennevinet er det mest spennende å jobbe med, mener han.

- Det påstås at Bar 1 er verdens største cognacbar når det gjelder utvalg?

- Det er det vi blir fortalt av cognacprodusentene, og det får vi tro på. Riktignok skal det finnes en restaurant i Canada med flere cognacer i huset, men 2000 av dem er en privat samling som ikke er til salgs. Holder vi dem utenfor, er vi større, forklarer han.

- Det blir stadig mer populært å blande sin egen cognac og presentere den under eget merke på norske restauranter. Vil vi få en Bar 1 cognac?

- Kommer aldri på tale! Jeg har fått mange tilbud, men har takket nei. Om vi hadde hatt en husets cognac, tror jeg folk ville ha valgt den. Selvfølgelig gledelig rent økonomisk, men et klart brudd med konseptet. Baren her skal være et skattkammer for cognacintereserte, og for meg er det viktig å ikke favorisere noen merker, understreker han.

Menn i aldersgruppen 35 pluss er hovedmålgruppen for baren. - Men det kommer stadig flere damer, noe som er svært gledelig, sier bareier Andre Midtgard.

Powered by Labrador CMS