Fjortonna - vikingskip - nett
Fjortonna - vikingskip - nett

Nostalgisk emballasje for koldtbordet

På en gammel vestlandsgård i Tysse produseres eksklusivt utstyr for koldtbord med gamle håndverkstradisjoner. 

Publisert

62 år gamle Johannes M. Tysse har fått både oppfinnerpris og Bygdeutviklingsprisen i Hordaland for sine produkter. Nå sikter han seg mot horecabransjen.

- Det har vært en grundig og gjennomtenkt produktutvikling, og alle produktene er godkjente for catering og servering. Vi har også selv utviklet åtte av maskinene som vi bruker i produksjonen på gården, forteller Tysse til Horeca.

Horecabransjen

Firmaet har eksistert i ni år, men først i 2007 har han utviklet treprodukter for horecabransjen. Det hele begynte med at han laget en tretønne for mat og drikke som ble godt mottatt.

- I begynnelsen ble tønnene vokset på innsiden slik at innholdet ikke tok opp tresmak. Etter hvert fikk vi et firma til å støpe former til inneremballasjen som tåler oppvask på 80-90 grader.

- Det er særlig med tanke på hoteller og restauranter som har strenge krav til vasking i maskin. Næringsmiddeltilsynet har godkjent alle produktene vi nå lager, forklarer den tidligere ungdomsskolelæreren Tysse.

Gamle tradisjoner

Fjordtønna som nå er på markedet bygger på gamle tradisjoner. Det unike med den nye tønna er at lokket enkelt kan tas av og på, og at den er godkjent for oppbevaring av mat og drikke. Tønna blir i dag levert i furu og eik.

- Våre produkter er vintønna, konjakktønna og rosemalte tønner, sier Tysse.

Produkter for koldtbordet

Med årene er produktspekteret utviklet. Det fortsatte med et vikingskip beregnet for koldtbord.

- Jeg fant jo raskt ut at det var viktig å lage noe uten mye kriker og kroker slik at renholdet ble lettere. Dessuten utviklet vi en spesiell anretning til at de som bruker det med et håndgrep kan komme til over alt for å gjøre rent. Vi har fått ros fra bransjen for at vi har tenkt grundig gjennom dette. Skipene er også tilpasset standardemballasje, sier han.

Videre fortsatte produksjonen med trespann i forskjellige størrelser, og Fjortønna byr nå på alle produkter som trengs for å lage et innbydende koldtbord.

For standardemballasje

- Alt er tilpasset standardemballasje for catering. Det kan enkelt plasseres ned i treproduktene. I tillegg er det utviklet plastringer slik at søl mellom emballasjen og spannene unngås, presiserer Tysse.

For å sette en ekstra spiss på produktene har han også laget skilt til tønnene, spannene og vikingskipet.

- Da kan gjestene enkelt se hva finnes oppe i hvert spann eller tønne, og jeg har fått gode tilbakemeldinger fra folk i bransjen i vårt distrikt, sier Tysse.

Powered by Labrador CMS