Geir Skeie og Eyvind Hellstrøm - nett3

Norge - en trendsettende matnasjon

Europamesterskapet i kokkekunst, Bocuse d'Or Europe 2008, vil for alvor sette Norge på det gastronomiske verdenskartet, uansett om vår representant Geir Skeie skulle gå til topps eller ikke.  

Publisert

Norge har etablert seg helt i europatoppen på matfronten, og regnes av forståsegpåere som det nest beste landet i Europa når det gjelder mat. Gastronomiens høyborg, Frankrike, er fortsatt ledende.

Trendsettende mat fra Norge

Norges innsats i prestisjefylte konkurranser de siste årene er blitt belønnet, neste år skal Bocuse d'Or Europe 2008 arrangeres i Stavanger 1. og 2. juli.

Det vil plassere Norge på det globale kokkekartet.

- Norge er uten tvil det landet i Europa med den mest trendsettende maten for tiden, uttaler gründer for Bocuse d'Or, Paul Bocuse fra Lyon.

Så vår representant Geir Skeie har litt å forsvare i neste års konkurranse.

Markert seg

- Norge har imponert i Bocuse d'Or i Lyon gjennom mange år. Det er det nest mestvinnende nasjonen i konkurransen gjennom alle tider, og det har de siste årene virkelig blitt jobbet godt både organisatorisk og praktisk i Norge. Dessuten blir norske råvarer ofte brukt i forbindelse med konkurransen, sier Florent Suplisson, som har hovedansvaret for konkurransen.

Norske gastronomihovedstad

Suplisson fortsetter:

- Stavanger er selve hjertet i den nordiske gastronomien, og derfor var Norge og Stavanger et selvskrevent valg, sier Florent Suplisson, som har hovedansvaret for konkurransen.

Tirsdag presenterte han og resten av Bocuse d'Or-komiteen med sjefen sjøl, Eyvind Hellstrøm, i spissen, hvilke 20 land som er plukket ut til å delta i konkurransen.

12 beste videre

Følgende land skal delta neste år: Belgia, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Island, Italia, Luxembourg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Russland, Spania, Sverige, Sveits og Storbritannia.

De 12 beste går igjen videre til VM i kokkekunst, Bocuse d'Or 2009 i Lyon.

- Det er mange nye spennende land som har kommet til. Jeg merker meg spesielt Estland og Malta, sier Suplisson.

Norge alltid blant de tre

Norske kokker har helt siden starten for Bocuse d'Or i 1987 markert seg i konkurransen.

De to første var Arne Brimi (1987) og Eyvind Hellstrøm (1989). Siden har flere av landets ledende kokker i dag deltatt i den prestisjefylte konkurransen, med førstepremie til Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999) og Charles Tjessem (2003), andrepremie til Lars Erik Underthun (1991) og Tom Victor Gausdal (2005) og tredjepremie for Odd Ivar Solvold (1997).

I år var det Sven Erik Renaa som var Norges representant, der han vant premien for beste fiskerett.

Geir Skeie

Neste år er det Geir Skeie (26), opprinnelig fra Fitjar, som skal ivareta Norges ære. Han har et godt støtteapparat og en velfungerende organisasjon i ryggen.

Skeie har siden januar arbeidet som kokk hos Mathuset Solvold i Sandefjord, som drives av tidligere Bocuse-medaljør Odd Ivar Solvold.

Sjømat og lam

- Det er spesielt med sjømat som har gjort Norge kjent som en kulinarisk nasjon. Men nå kommer også norske landbruksprodukter, blant annet i form av lam. Vi ønsker nå å stimulere produsentene i Norge i retning av kvalitet. Tidligere har det vært for mye volumtankegang, sier president for Bocuse d'Or Europe, Eyvind Hellstrøm.

Råvarene i neste års konkurranse er da også norsk laks og lam.

Les mer om konkurransen i neste utgave av Horeca (nummer 8).

Powered by Labrador CMS