Charlotte Omsted Mohn1 - nett

Med natur på menyen

Med kokeboka Med natur på menyen debuterer Charlotte Omsted Mohn som forfatter.

Publisert

Nå er hun ikke helt ukjent med skriving. I to år har hun hatt en fast matspalte annenhver fredag i Dagbladet.

- Jeg tror enhver kokk går med en kokebok i magen, og jeg tok utfordringen på strak arm da Gyldendal ringte på vårparten 2006 og lurte på om jeg ville skrive en kokebok, sier hun smilende til Horeca.

Matpratdama

Glåmdalskvinnen, også kjent fra blant annet Matprats reklameserie på fjernsynet, har de siste fire årene drevet overnattings-, konferanse- og spisestedet Opaker Gård i Grue kommune i Hedmark.

Boka, som er klar for utgivelse i august, tar for seg alle sesongene og setter et ekstra søkelys på råvarene. I boka finner du gode gamle oppskrifter som har fulgt gården, nye oppskrifter på lekre småretter, samt praktiske tips for sylting og konservering.

Bevisstgjøring

Omsted Mohn setter ekstra pris på de mange småskalaprodusentene, som også er viet stor oppmerksomhet. Hun innrømmer også at hun har brukt anledningen til å fremme litt bondepolitikk.

- Jeg bruker denne boka til å formidle hvor viktig det er at norske forbrukere er litt bevisste på hva de spiser. Det kan til tider være greit med posemat og alt ferdig tilberedt, men hvorfor ikke også ta seg til tid til å lage mat fra grunnen av med gode og næringsrike råvarer? undrer Omsted Mohn.

Sesongforkjemper

Hun er også lut lei av alle de som stresser at de må ha levering året rundt. Det ekskluderer de mange småprodusentene.

- Vi må tenke annerledes. Alt må ikke nødvendigvis være tilgjengelig alltid. Når produsentene bare leverer til visse tider av året, blir det samtidig mer eksklusivt, og vi vet at vi får ferske og gode råvarer.

- Jeg hører også at restaurantsjefer forteller at de må ha jevn tilgang. Men hvorfor skal de ha à la carte til enhver tid? Det er greit med en base i en meny, men hvorfor ikke forsøke litt fleksibilitet også, Da blir kjøkkenet så mye mer spennende, og de eksklusive rettene kan selges for det de er verdt, mener Charlotte Omsted Mohn, som er blitt en forkjemper for sesongmat.

I boka har hun tatt for seg alle de fire årstidene, og naturlig nok er det høstdelen som er blitt den største.

- Da er det matauk her til lands, kommenterer Omsted Mohn, som selvfølgelig med sin base nær Finnskogen har lagt vekt på retter av både elg og gjedde. Men også mer eksotiske oppskrifter som for eksempel med bever finner du i boka.

Bokklubben

Hun sier at den største utfordringen under skrivingen har vært å skrive den lettlest nok, og at den skal fenge både proffene og vi andre kjøkkenamatørene.

- Rips med vaniljesaus er en klassiker. Men hver er det i dag som lager vaniljesaus fra bunnen av? Vi er vant til basispakkene, sier Charlotte Omsted Mohn, som har dratt nytte av lokale folk når oppskriftene er skrevet ned.

Det har blitt en kombinasjon av hennes egne erfaringer og oppskrifter med inspirasjon fra andre. En av nabokonene til Opaker presenterer blant annet sine helt spesielle lefser. Viden kjent. I alle fall i hjemkommunen...

Må trenes

Hun er også redd for at når folk prøver seg på en av hennes oppskrifter og ikke får den til på første forsøk, så legges boka vekk.

- Men på samme måte som alt annet må det trenes. Som regel får vi det ikke til ved første anledning, sier hun.

Bakerst i boka finner du også en liten tidløs vinguide. Til hver oppskrift har hun et forslag.

Boka, på om lag 200 sider og omtrent 100 bilder, blir årets hovedkokebok fra Gyldendal Forlag. I tillegg blir den hovedbok for august i Bokklubben.

Powered by Labrador CMS