Guri lager matoppskriftene

Hvor kommer matoppskriftene vi finner i blader, aviser og kokebøker fra? I motsetning til hva mange tror, er det ikke kokker som lager de fleste oppskriftene.  

Publisert

Sjansen er stor for at det er matkonsulenter med bakgrunn som husstellærere ved et prøvekjøkken som lager oppskriftene du finner i aviser og ukeblader.

Slike prøvekjøkkener er tilknyttet opplysningskontorene i landbruket og store matprodusenter som Toro, Stabburet og Tine. Her arbeider i hovedsak folk som har høyskoleutdanning innen matlaging, kosthold og ernæring.

Pinlig nøyaktig

Guri Tveit er utdannet husstellærer, og få har flere matoppskrifter på samvittigheten enn henne. Hun har laget oppskrifter siden 1979, da hun begynte ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Hun sier at en oppskrift må være pinlig nøyaktig og forklart på en pedagogisk måte.

- Feil i en oppskrift er en katastrofe. Selv et år etter at et middagstips har stått på trykk i en avis, kan vi få telefoner med spørsmål. Folk klipper ut og sparer på oppskrifter i årevis.

Hver uke leverer Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt ferdige og utprøvde oppskrifter til aviser og blader, med bilder til.

Tilpasset norske forhold

Til ukebladenes matsider lages som regel oppskriftene i samarbeid med bladenes egne matskribenter. Resultatet blir lekre matretter som er tilpasset norske forhold og som folk flest kan lage.

- Oppskrifter må skrives så lettfattelig, forklarende og kronologisk som overhodet mulig. De må ikke kunne misforstås.

Norge annerledes

Ifølge Tveit kan man ikke bare oversette en oppskrift fra en utenlandsk kokebok og forvente at resultatet blir bra.

- Ingrediensene kan være annerledes i andre land. For eksempel blir mel malt forskjellig i Frankrike og i Norge, og det påvirker kakeoppskriftene. Vi er ofte konsulenter for forlag som oversetter kokebøker fra andre land, for å kvalitetssjekke oppskriftene.

Egg og kylling kan behandles på en helt annen måte som råvare i Norge enn i land som Danmark, der salmonella er et stort problem.

- Vi kan trygt spise rå egg, og kyllingen behøver vi bare gjennomsteke så vidt, for å få et så saftig og godt resultat som mulig.

Kunnskap forsvinner

Tveit mener at det i dag er det flere enn før som mangler grunnleggende kunnskaper om å lage mat.

- I gamle dager fikk folk skikkelig opplæring av Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet. I dag er matprogrammer på tv blitt ren underholdning med råvarer som de fleste ikke har hjemme. Hvordan man tilbereder mat fra grunnen av, er i ferd med å bli en kunnskap som forsvinner. Og det er fryktelig trist, sier Tveit.

Newswire

Powered by Labrador CMS