Maisel Museumsinngang

En ølopplevelsesverden

Maisel's Brauerei i Bayreuth slo to fluer i ett smekk da nybygging i 1974 ble uunngåelig: Det gamle bryggeriet ble ominnredet til bryggeri- og bøkkerimuseum - en "ølopplevelsesverden".

Publisert

Maisel's Brauerei- & Büttnerei-Museum er etablert i det tinndekorerte hovedbygget med 2400 kvadratmeter gulvflate fra 1800-tallet som huset Brauerei Gebr. Maisel, grunnlagt i 1887 av Hans og Eberhardt Maisel.

Det er så enestående i verdensmålestokk at det har kvalifisert for en plass i Guinness' rekordbok.

20 rom

Besøkende får en rundtur gjennom 20 rom, som gir et innblikk i alle ølbryggingens fasetter gjennom nærmere to århundrer - hele verdikjeden fra malt og humle, gjæring og kjærlig behandling, gjennom tanker, fram til fat i mørke kjellere og tapping på flasker - og helt til slutt ned i målsydde seidler og glass.

Den totale dokumentasjonen er grundig: alle aktiviteter rundt ølets strømmer fra bryggeriet til tørste struper, mest lokalt - for egentlig er alt øl lokalt, men også videre ut over hele globusen.

Høydepunkter: Det er samlet nærmere 6000 ulike glass og seidler, som må være en av verdens mest unike ølglassamlinger. Pluss et halvt tusen ølplakater mange titalls språk som er brukt i markedsføringen av den gylne nektar fra Maisel. Bryggeriets pensjonister er de ivrigste samlerne til museet; de operer som entusiaster nesten på egen hånd.

Bøkkeri

Særegent for ølmuseet i Bayreuth er et fullt intakt bøkkeri: Øltønnene var så viktige i produksjonen og for distribusjonen, at bøkkeriet inngikk i kjernevirksomheten.

Produksjonslinjen var jo laget før samlebåndets tidsalder, men logistikken som stort sett var den samme fra slutten av 1800-tallet til plassmangelen sa stopp i 1974.

Bierstube

Museumsvandringen ender naturligvis i en ekte Bierstube hvor gjestene får leske strupene med ekte Maisel's Weisse - alene et lite museum.

Powered by Labrador CMS