DjevelensVin_Flasker
DjevelensVin_Flasker

Djevelens vin

Dom Perignon, som ga sitt navn til Moët & Chandons mest eksklusive champagner, var en munk som levde fra 1638 til 1715 og som ofte tillegges æren for å ha funnet opp champagnen. Det er feil. Men Dom Perignon var den første som klarte å lage en skikkelige drikk av den boblende vinen. For i begynnelsen var ikke boblene særlig velkomne. De var så forhatte at de ble kalt "vin du diable" - djevelens vin.

Publisert

Richard Juhlin skriver i sin bok "Champagne - den stora provningen" at vin fra kalde klimasoner alltid har boblet - og Champagne er det nordligste vindistriktet i Frankrike. Været gjør at druene blir høstet inn seint, noe som igjen fører til at vinen ikke rekker å gjære ferdig før vinterkulden setter inn og avbryter gjæringen. Dermed blir vin som ikke er gjæret ferdig tappet på flasker. Når våren og varmen kommer tilbake, settes gjæringen i gang igjen, det dannes kulldioksid. Dom Perignons genistrek da han skjønte at man ikke ble kvitt boblene, var å kontrollere dem.

En av verdens fremste

Svenske Richard Juhlin betraktes som ikke bare er Sveriges fremste, men en av verdens ledende vin- og champagneeksperter. Han har vunnet dobbelt VM-gull for bøkene "Den stora Provningen" og "3 000 Champagner".

Juhlin gjennomførte nylig en stor champagneturné i USAs med besøk på de beste restauranter. Han er internasjonal bransjekjendis i superklassen gjennom en serie om Europas viner og topprestauranter for amerikansk og kinesisk tv. Hans barberte hode er fra før godt kjent fra TV-ruten på den andre siden av Kjølen.

Helles i to trinn

Hvordan en god champagne skal håndteres? Juhlin forklarer: - Å åpne en champagne medfører stort ansvar. I Frankrike kommer de fleste øyeskader av champagnekorker på vidvanke! Servitøren som gjør jobben, skal kunne sitt metier: Ståltråden som fester korken, har seks omdreininger. Som vikles av. Så lirkes korken av, ut en at flasken ristes eller beveges, for å beholde livet i flasken.

Viktig: Champagnen helles i glasset i to trinn. Før du heller i andre gangen, skal du vente til skummet har lagt seg.

Hvordan nyte den edle drikk? Glasset snurres rundt i hånden. Så stikker du nesen ned i glasset - langt ned - for å nyte bouqueten. Dette er halve opplevelsen: Det er tusen eimer som kjemper en herlig kamp om oppmerksomheten. En opplevelse som ikke må mistes, understreker han overfor Horeca.

Trener smak og lukt

Når Juhlin prøvesmaker champagne, kan han skille ut smaker som honning, røyk, valnøtt, appelsinblomst, sjokolade, vanilje, kaffe, lime, metall, ferske bifftomater, trøffel, andelever, sopp, smørkarameller, tre, fisk, mintsjokolade, havrekjeks, kaprifoler, orkideer, sitronfromasj, eik, gummi, aprikoser, fersken, mango, karamellpudding og knekk.

Han forklarer til John Tell i Vagabond Media: - Jeg prøver å huske smaker og dufter ved å forbinde dem med et bestemt sted. Syrin - slik lukter det utenfor huset til mor. Smørkarameller - min barndoms godteri. Appelsinblomst - den reisen til Sør-Frankrike da jeg var ung.

- Jeg har også en rekke krukker ved siden av sengen, krukker med forskjellige duftprøver i som jeg nå og da lukter på og prøver å plassere riktig. En hyggelig aktivitet før jeg sovner.

Ruller på tungen

Etter den gode opplevelsen med nesens sensorer, lar du champagnen rulle på tungen i ti sekunder før du svelger. En stor champagne gir en smaksopplevelse av det hinsidige slaget, skal vi tro Skandinavias største champagneelsker, som selv har smakstestet mer enn 3000 perlende viner. Metoden og de mange tusen champagnene har han beskrevet i sine prisbelønte bøker.