Bjørkesaft blir champagne

Bjørkesaft blir champagne

Et helt ny vinprodukt fra den svenske fjellheimen ble lansert i vår. Bak den sprudlende nyheten står ingeniøren Peter Mosten fra Uppsala.

Publisert

Interessen for den nye musserende vinen med bjørkesaft som base har vært stor i vårt naboland.

Den musserende vinen lages på bjørkesaft fra jämtländsk bjørk.

Ifølge Mosten får bjørkesaften i nord ett helt annet innhold takket være sollyset og det kalde klimaet. Saften høstes inn i april og mai hvert år. Trærne "tappes" da på samme måte som gummitrær.

12,5 prosent

Vinen har en alkoholprosent på 12,5, og koster det samme som "riktig" champagne.

- I fjor laget vi 5000 flasker. I år regner vi med å produsere sammenlagt 25 000 flasker, forteller han.

Hvordan smaker det? De eksperter som har smakt vinen beskriver smaker som påminner om fläder, pære og blomster.

Selv slås jeg av den intensive, fantastiske lukten. Det føles nesten som om hele sommeren serveres i et eneste glass!

Kjemiarkiv

Peter Mosten studerte økoteknikk i Östersund, og var igjen i byen da hans professor Lars Thofelt i 1987 fikk vite at kjemiingeniøren Gunnar Jegrelius enorme, etter hvert verdensberømte arkiv på seks millioner dokumenter skulle brennes opp.

Anledningen for dette var at ingen kunne finne noen systematikk i arkivet, ingen hadde kunnet knekke "koden".

Peter Mosten og Lars Thofelt flyttet samlingen i 700 kartonger fra Stockholm till Östersund, og lyktes etter hvert med å løse koden. Arkivmaterialet har en retning mot toksikologi, og handler blant annet om hvordan ulike giftige emner bør behandles.

Det finns også informasjon om vekstkjemi, uorganisk kjemi, organisk kjemi og miljømedisin.

Mange muligheter

- Jag har stort sett jobbet med arkivet på en eller annet måte i hele mitt liv, og hele tiden har jeg visst at det finnes mange muligheter for konkrete produkter. Da jeg lette etter ulike ideer, fant jag mange potensielle muligheter. Og resepten på vinen fant jeg jo også der, forteller Mosten.

Han forteller videre om en jämtländsk bedrift som også har hatt dratt nytte av arkivet. Bedriften har satt i gang produksjon av urtesnus. Mosten forteller også om ett norsk selskap som brukte arkivet da de ville produsere prestasjonsfremmende tyggegummi av råmelk like før OL i Lillehammer.

Nå lages det champagne av bjørkesaft i Sverige. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Powered by Labrador CMS