Arve Røys Stranden

Beste juleølet kun på polet

Art of Taste har gjennomført en juleøltest som viser at seks utenlandske juleøl var best i testen. Beste utenlandske juleøl fikk 96 poeng, mens beste norske juleøl fikk 88.

Publisert

I årets mest omfattende test av juleøl er seks utenlandske juleøl i toppen. Det beste juleølet i testen ble nykommeren Chouffe N'ICE fra Belgia og det østerrikske Samichlaus.

Aldri før har så mange utenlandske juleøl kommet så godt ut i noen test av juleøl. Enda mer oppsiktsvekkende er at alle de beste juleølene i Norge importeres at ett selskap, Strag AS.

Daglig leder i Strag, Arve Røys Stranden, kan smile bredt i juleskjegget med et slikt resultat.

Bare på polet

Et skår i gleden er likevel at alle de seks beste juleølene i Norge er henvist til polets vel 200 butikker og et eget internettbestillingssystem.

- Utrolig gledelig for ølentusiastene i Norge, men det gjelder å være tidlig ute på polet, for her kan vi bli veldig fort utsolgt. Det beste hadde jo vært om vi kunne hatt tilgang til dagligvarekjedenes over 6000 butikker med disse ølene.

- Men polet har salg over internett og dermed kan alle, også på Svalbard, bestille Chouffe N'ICE, Samichlaus, Corsendonk Christmas Ale, Regal Christmas, Bah Humbug Christmas Cheer, Delirium Christmas og de andre utenlandske juleølene enten direkte hjem til seg, eller til nærmeste pol. Dette systemet har ikke dagligvarekjedene utviklet så godt som Vinmonopolet, sier Stranden.

Belgia og Østerrike

Norges beste juleøl er ifølge Art of Taste nykommeren Chouffe N'ICE fra Belgia sammen med årgangsjuleølet Samichlaus med hele 96 av 100 oppnåelige poeng.

- Personlig falt jeg for Chouffe N'ICE fordi ølet er særdeles godt, og fordi bryggeriet alltid har nisser på alle etiketter året rundt, forteller Stranden. Østerrikske Samichlaus er det sterkeste ølet i Norge med alkoholinnhold på 14 prosent. Importøren beretter om kjennere som helst vil at det skal lagres 6-7 år før smaken er på topp; men, sier han, den offisielle holdbarheten er "bare" fem år.

Regal Christmas

Det belgiske juleølet Regal Christmas har gjennom en årrekke ligget på toppen av juleøltestene, og salget har vært så stort at polet i juli tok Regal Christmas inn i det faste sortimentet i sine største butikker.

- Fantastisk flott av Vinmonopolet å ha et så godt juleøl i butikkene året rundt, kommenterer ølimportør Stranden. Han tok det imidlertid ille opp at Polets forrige toppsjef forsøkte å stanse juleølet Delirium Christmas på grunn av det spesielle navnet.

- Hehe, vi vant den kampen også, etter at vi viste til at det finnes øl som heter både Judas og Satan, og dette siste ølet er et meget godt øl som nå er blant våre bestselgere, humrer Arve Røys Stranden.

Akevitt fra Nordland

Strag har i år gledelige julenyheter for juleølentusiastene. For første gang i norgeshistorien kan Kari og Ola nå få amerikansk juleøl på Polet med Anchor Christmas Ale fra California. Alle frankofile kan glede seg over det franske juleølet Meteor de Noël, som leveres i en særdeles "julete" heldekorert flaske. Juleølimporter Stranden har flere gode julenyheter på lager:

- Strag er i en unik posisjon fordi vi både har svært godt juleøl og hele sju akevitter, hvorav en lanseres nå i november, Kjerringø Aquavit. Denne akevitten er en hyllest til vår nordligste landsdel og kystbefolkningen.

Powered by Labrador CMS