RFID1 - nett
RFID1 - nett

Berøringsfritt nøkkelsystem

Det berøringsfrie elektroniske nøkkelsystemet RFID (Radio Frequency Identificationer) er på vei inn i nordiske hoteller.  

Publisert

RFID er et konsept for automatisert identifikasjon av objekter ved bruk av radiobølger. Quality Spa & Resort Strömstad, som ble innviet våren 2007, har tatt i bruk systemet.

- Vi er en pioner i Choice-systemet på dette, og på sikt skal det elektroniske nøkkelsystemet utvikles, forteller administrerende direktør ved spahotellet, Anders Pertun.

Radiosender

RFID er en automatisk identifikasjonsteknologi hvor digital data er kodet inn i en RFID-brikke, der signaler blir fanget opp av en leser. RFID ligner strekkodeteknologi, men bruker radiobølger for å lese data fra brikkene i stedet for å scanne strekkodene optisk.

Kortsystemer for kontroll med aksess til bygninger eller, som i dette tilfellet hotellrom, er i økende grad basert på RFID-teknologi i stedet for de gammeldagse magnetstripene.

- Inne i brikkene (RFID-brikker) er det plassert en liten radiosender med en unik pinkode som aktiviseres når du som gjest sjekker inn på hotellet. Når du sjekker inn, kobler vi deg som gjest sammen med dette serienummeret, sier Pertun, og forklarer videre:

Identifisering

- Gjestene kan sette på seg nøkkelen som klokke, og brikken fungerer som identifisering av hver enkelt gjest hos oss. Når systemet etter hvert skal utvikles, skal det bli slik at når det handles i spaavdelingen eller i restauranten eller om det for den saks skyld ønskes leie av båt, så brukes brikken, som kommuniserer direkte med hotelldatasystemet, sier Pertun.

Et RFID system inkluderer vanligvis brikker, lesere, sensorer, middleware (for datafiltrering og dataflytstyring), og en form for programvare som transformerer informasjonen og gjør det mulig for datamaskinene sine egne systemer å ta imot RFID-genererte data.

Noen av fordelene med RFID er at systemet tilbyr feilfri, trådløs kommunikasjon som er batteri- og vedlikeholdsfritt, og det fungerer også effektivt i miljøer med mye støv, fuktighet, skitt og ekstreme temperaturer.

Siden ulikt utstyr tåler ulike påkjennelser vil type RFID-brikke, -leser og -programvare tilpasses ut ifra hvem som skal bruke systemet og hvilke behov de har.