Sulitjelma Fjellandsby

Satser i Sulitjelma

Snøen i Nord-Norge vil bli mer attraktiv når vintrene sørpå blir stadig varmere, mener Statskog, som satser på fjellandsby og alpinanlegg i Sulitjelma. Anlegget skal stå ferdig i 2009.

Publisert

- Med stigende gjennomsnittstemperaturer går det ikke mange tiårene før gode vintersportssteder ikke er så gode lenger. I det området vi har valgt er det natursnø fra midt i oktober til midt i mai, sier Odd Vestgård i Statskog.

Sulitjelma Fjellandsby skal bestå av rundt 200 fritidsleiligheter i forskjellige størrelser, med omkringliggende alpinanlegg. På lengre sikt er det også planlagt anlegg for langrenn og skiskyting.

Trekke rikinger hjem

Statskog er grunneier og har sammen med lokale myndigheter vært en av pådriverne, mens bygging og drift settes ut til andre. Anlegget ligger halvannen time fra Bodø, som igjen ligger halvannen time fra Oslo med direktefly.

- Allerede i dag er det mange som drar nordover for å stå på ski i ekte snø. Sulitjelma Fjellandsby ligger bare tre timer unna Oslo, og vi tror mange vil ta turen derfra, sier Vestgård.

Siden oktober er en fjerdedel leilighetene i første byggetrinn solgt. En av målgruppene er utflyttere som ønsker seg en leilighet i hjemtraktene.

- Da gruvedriften i Sulitjelma ble lagt ned for snart tjue år siden, flyttet mange vekk fra Salten og Sulitjelma. Vi vet at mange av disse har slått seg ned sørpå og har gjort gode penger der, og vi ser blant annet på denne gruppen som potensielle kjøpere, sier Vestgård.

Med Burre på laget

Hans Petter "Burre" Buraas er også en av hyttekjøperne. I tillegg er han sentral i utformingen av alpinanlegget, som innleid konsulent. I tillegg til å ha vunnet OL-gull i Nagano i 1998 har han nemlig utdannet seg i bygging av vinterparkanlegg.

- I dag ønsker folk mer enn å bare kjøre svinger i et alpinanlegg. Topografien i Sulis åpner for mange muligheter og passer veldig bra til å lage big jump, quarterpipes og rails, sier Buraas.

Og med det mener Burre enorme snøhopp og sidelengs kjøring på gelendre og andre kunstige hindere. Jackass-ungdommen har for alvor inntatt skibakkene med sine snøbrett og twintip-ski. Offpiste- og skicrossløyper er også en del av planene.

- Området ligger bra til for utmarksopplevelser i sommerhalvåret også, som

jakt, fiske, isbrevandring og toppturer, sier han.

Junkerdal nasjonalpark ligger bare to-tre kilometer unna, Blåmannsisen ligger rett nord for anlegget, mens Nord-Norges nest høyeste topp ligger rett øst. Suliskongen rager 1908 meter over havet.

350 millioner kroner

Utbyggeren må selge litt flere leiligheter før endelig oppstart.

- Vi må opp i et visst antall før det er forsvarlig å gå i gang med veier og vann- og avløpsarbeid. Men vi har stor tro på at dette går i boks, sier Rikard Engan i Gunvald Johansen Bygg AS.

Budsjettet er så langt på 350 millioner kroner. Sulitjelma Fjellandsby skal etter planen stå ferdig i vinteren 2009.

Newswire

Powered by Labrador CMS