Tor og Elisabeth Rett Seljord Vin2
Tor og Elisabeth Rett Seljord Vin2

Rent og naturlig fra Seljord Vin

Seljord Vin AS er en vinfabrikk i Telemark som produserer vin og cider laget av norsk frukt og bær og med håndverksmessige fremstillingsmetoder. Fabrikken drives av ekteparet Tor og Elisabeth Rett.  

Publisert

- Så langt har vi tre produkter å tilby kundene, Seljord eplecider, Seljord solbærcider og Seljord skogsbær, forteller Elisabeth Rett i Seljord Vin.

Hun driver bedriften sammen med sin mann Tor Rett.

- Vi opplever at det er en økt etterspørsel etter produkter laget av norske råvarer, og med både vin og cider dekker vi et marked som hittil har vært forbeholdt dem som produserer i liten skala, opplyser Elisabeth Rett i Seljord Vin.

4000 flasker i timen

Fabrikken i Seljord er topp moderne utstyrt, og tappekapasiteten er på 4000 flasker i timen.

- Vi bruker en tunnelpasteur på lavalkoholdige produkter for naturlig konservering, forklarer Rett.

I tilknytning til fabrikken ligger det også en restaurant der gjestene kan sitte og se ut i produksjonen. Her legges det til rette for lukkede selskaper. Tor Rett er utdannet kokk.

Det arrangeres også omvisninger i fabrikken, og bedriften kan tilby forskjellige typer mat- og vinkurs, alt etter behov og ønske.

Rent produkt

Seljords cidere er laget av 100 prosent ren frukt/bær.

- Vi tilsetter verken sukker eller smak i fremstillingen. Det eneste som tilsettes er kullsyre ved tapping. På den måten oppnår vi en ren og ekte smak av råvaren, samtidig som cideren blir mer tidsriktig, med mindre sukker og bare fruktsukker. Det er en økende etterspørsel i hele Europa etter cider som er naturlig fremstilt.

- Vi kan produsere drikkevarer med og uten alkohol, i glassflaskestørrelse fra 0,275 ml til 1 liter, med og uten kullsyre og med fire forskjellige skrukorkmuligheter (avhengig av flasken), sier Rett videre.

Samarbeid i Tyskland

- Seljord Vin as ble etablert i 2005, og i de to årene frem til de første flaskene med cider ble tappet i mai 2007, har vi både bygget opp både vår kompetanse og selve fabrikken. Vi har blant annet et nært produksjonsteknisk samarbeid med en av Tyskland fremste produsenter av cider og fruktvin, Pomona GmbH, uttaler Rett.

Produktene

Her er en oversikt over produktene:

Seljord skogsbær 13,5% vol (750 ml med longcap skrukork)

Seljord skogsbær er en bærvin fremstilt av blåbær og tyttebær, med 13 % alkohol og 5 g restsukker pr. liter. Har en klar, dyp rød farge, god saftighet, balansert bitterhet og fine tanniner. Vinen har en ren og frisk duft av røde og mørke bær.

Passer til lam, storvilt og storfekjøtt, og til krydret mat, for eksempel Baccalao.

S

eljord eplecider 4,5% vol (275 ml med twistkork)

Naturlig fremstilt cider med kullsyre laget av Åkerøepler fra Telemark. Frisk leskende med et tydelig vinpreg, naturlig lukt og aroma.

Lavt sukkerinnhold, produktet vil fremstå som en halvtørr drikk.

Passer til spekemat, skalldyr, fisk og lyst kjøtt. Behagelig som aperitiff.

Seljord solbærcider 4,5% vol (275 ml med twistkork)

Naturlig fremstilt cider med kullsyre laget av norske solbær. Frisk leskende med et tydelig vinpreg, naturlig lukt og aroma.

Lavt, middels sukkerinnhold, produktet vil fremstå som en halvtørr drikk eller aperitiff.

Passer til fenalår, rømmegrøt, spekemat og grillmat. Behagelig som aperitiff.

Les mer om bedriften i neste nummer av Horeca.