CityLiving_Fru-Schøller
CityLiving_Fru-Schøller

Lavprishotell med ekstrem lønnsomhet

City Living er hotellbransjens Rema: Ved aktiv "kuttisme" er kostnadene kuttet drastisk, som åpner for lavpris, som igjen gir økt salg. Gjennomsnittlig rombelegg er økt fra 65 til 80 prosent, og gjennomsnittlig botid fra 1,7 til fem døgn. Underskudd er snudd til stort overskudd.

Publisert

Sammenlikningen er ikke tilfeldig. City Living er navnet på den nye budsjetthotellkjeden som er under etablering med utspring i Trondheim, med ambisjon om å telle 15 enheter innen 2010.

- Utgangspunktet, Fru Schøller, var et fullservicehotell som omsatte for ca 4,7 millioner kroner i året, og alltid gikk med underskudd. Uunngåelig med et slikt konsept og bare 33 gjesterom. Inntil når vi tok over i september 2004, forteller Morten Lillegraven, som er "direktør hotelldrift og utvikling" i eiendomsselskapet Realinvest AS, som står bak den nye kjeden.

Resultat: 27 prosent

Inneværende år er prognosen for årsomsetning 4,4 millioner kroner på Fru Schøller. Kostnadene er kuttet med nesten halvparten av hele omsetningen, over to millioner. Redusert resepsjonstjeneste bidrar alene med en million i kostnadsreduksjon. Resten tas ved sterkt redusert husøkonomitilbud, og ved å kutte frokosten. Prognostisert årsresultat (før skatt): 1,2 millioner kroner, eller 27 prosent. Noen bedre?

Fru Schøller har fungert som pilotprosjekt. - Konsepttesten ga et forbløffende resultat: rombelegge økte fra 65 til 80 prosent i testperioden fra høsten 2004 til i høst, vel å merke med en gjennomsnittlig botid på fem døgn, opplyser Lillegraven.

Lavere servicenivå

Dermed er kjedekonseptet gitt: Bostandarden er god, men servicenivået lavere enn på b/b-hoteller:

• redusert resepsjonstjeneste (betjent bare på dagtid mandag-fredag),

• romrenhold og sengetøyskifte bare en gang i uken; gjesten rer selv egen seng,

• ingen frokost (men kan bestilles, levert i pose på døren til avtalt tid, pris: kr 55),

• tv med de norske tv-kanalene, men ikke betal-tv.

- Vi gjorde en interessant oppdagelse i testperioden, en bekreftelse på en mistanke: Vi kommuniserte tett med gjestene og fikk vite at påfallende mange likte dårlig å få daglig besøk av stuepiken. På en måte trengte de seg på i privatsfæren. Det slo oss at vi kanskje kunne reklamere med budskapet: "Hos oss slipper du å bli forstyrret av stuepike på rommet." Vi gjorde det selvfølgelig ikke, ler Lillegraven.

"Dynamisk prisstruktur"

Døgnprisen starter på kr 370 for enkeltrom ved botid minst sju dager dager, kr 420 for minimum fire døgn og kr 490 for en natt. Prisen pr.person i dobbeltrom begynner på kr 240, og er gjenstand for en tilsvarende "dynamisk prisstruktur" i normalsesongen (300 av 365 dager). Leiligheter for to personer, med minikjøkken, begynner på 580 kroner. I prisen inngår gratis IP (adgang til Internett) og adgang til felles kjøkken.

Hva med sikkerhetskravene og ubetjent resepsjon kveld og natt? - Det er ikke lenger krav til døgnbetjent i hoteller med færre enn 50 senger. Men selvfølgelig tar vi sikkerheten på alvor. Brannalarmen er direkte koplet til brannvesenet, og utløser automatisk utrykning når den går. Nøkkel står tilgjengelig for brannkorpset utenfor hotellet. I resepsjonen ligger oppdatert gjesteliste. På hvert rom er det telefon med direkte kontakt til vakt. Med våre to City Living-hoteller i Trondheim, har vi døgnbetjent - altså vakt - på Viking. Med dette opplegget mener vi sikkerheten er fullt ivaretatt.

Neste skritt blir sovende nattevakt på Viking, det vil si studenter.

Langtidsboende

Målgrupper? - Privat og offentlig næringsliv (yrkesreisende, pendlere, prosjektarbeidere, forskning og sykehus, privatsykehus), kulturinstitusjoner (teater, konserthus), høyskoler og universitet (korte og lengre engasjement) og privatmarkedet (besøkende, forsikringssaker).

På Schøller Hotel ønsker vi langtidsboende. De 10 største rommene, i to etasjer, er innredet som leiligheter med minikjøkken for selvhushold. Det er kjøleskap og mikroovn på alle rom, Det opprinnelige storkjøkkenet er ominnredet til felleskjøkken med tilstøtende liten spisesal, og det er vaskerom med vaskemaskin og tørketrommel. Hele hotellet er IP-sone (gratis tilgang til Internett).

Korttidsboende ønsker vi å ha på Viking, som har mer vanlige hotellrom med standard størrelse. Men også her er det innredet felles kjøkken for selvhushold.

Vi har lyktes med denne målsettingen: Langtidsboende velger Fru Schøller. Gjennomsnittlig botid er fem dager. Mange bor i flere uker og måneder. Det kan være ukependlere på oppdrag i byen eller distriktet, og private som er på sykebesøk eller har andre formål for litt lengre opphold i byen, og som må tenke pris og gjerne vil sørge for egen mat.

Utkontraherer restauranter

I konseptet ligger at all servering er utkontrahert. Det gjelder restaurantene både på Fru Schøller og Viking. Frokost kan bestilles og blir levert i pose på døra på avtalt tidspunkt. Det som vil ha adgang til større frokost, får det på vårt søsterhotell Quality Hotel Augustin som ligger bare et steinkast unna Schøller Hotel, eller på en bakerikafé som ligger vegg i vegg med Viking.

Søsterhotellene tar også inn- og utsjekk når resepsjonen på Schøller Hotel er ubetjent.

Bare små hoteller i byer som er aktuelle for City Living? - Nei, konseptet er også velegnet for større hoteller, som i så fall får nattbetjent resepsjon. Men da er det også økonomisk forsvarlig.

Skal bli landsdekkende

Hvor det er aktuelt med City Living-hotell, er markedsavhengig. Vi vurderer aktivitetene på de aktuelle stedene, det vil si behovet for å bo billig over tid. Realinvest eier gjerne bygget; eiendom er jo selskapets hovedformål. Men vi leier også, og er dessuten åpne for franchiseavtaler hvis noen ønsker å komme inn i og utnytte systemet, som altså viser seg å gi god lønnsomhet i bygg hvor hotelldriften har vært vanskelig og lite lønnsom, sier Morten Lillegraven. Målsettingen er klar: City Living skal bli landsdekkende

Tromsø neste

I september 2007 åpner City Living-hotell nummer tre i Nordicgården i Grønnegate i Tromsø, med 46 rom og leiligheter. Gården er kjøpt av Realinvest AS som er i gang med ombygging.