servitør_colourbox
servitør_colourbox

Vil merke restaurantkjøttet

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen vil at restauranter skal opprinnelsesmerke kjøtt på menyen.

Publisert

Når Riis-Johansen nå inviterer restaurantbransjen til et samarbeid om opprinnelsesmerking, peker han på forbrukerens rett til å vite hva som ligger på tallerkenen.

- Det bør være like naturlig å vite hvor kjøttet kommer fra, som hvilke krydderurter kokken har benyttet i sausen, sier Riis-Johansen i en pressemelding.

Ikke pålegg

Norske EØS-forpliktelser gjør det imidlertid vanskelig å innføre en slik bestemmelse som et pålegg. Men landbruks- og matministeren tror det vil være en fordel for de restaurantene som tar seg bryet.

- Det må bli et konkurransefortrinn for de seriøse å informere om hvor kjøttet de serverer kommer fra, sier han.

Økt kjøttbeslag

En vesentlig årsak til at han ønsker å få restaurantbransjen med på en frivillig merkeordning, er den store økningen av kjøttsmugling. Første halvår ble det beslaglagt nesten like mye ulovlig innført kjøtt som i hele fjor, viser siste statistikk fra Toll- og avgiftsetaten.

Riis-Johansen understreker at et tiltak med merking av kjøtt ikke skal komme som erstatning for den fortsatte innsatsen mot smugling. Etter ferien vil han se på hvilke muligheter som finnes for en merkelappordning.