elstoen_salat nett
elstoen_salat nett

Vi spiser 5,7 kilo salat i året

Vi er blitt en salatspisende nasjon. Nå spiser hver nordmann 5,7 kilo salat i året.

Publisert

Fra å være en trend som skjøt fart med kinakål og isbergsalaten på 1980-tallet, er det nå spesialsalatene som øker mest: De siste 10 årene har spesialsalatene økt med hele 15 prosent hvert år.

Oppsving for spesialsalater

- Sammenlignet med for 20 år siden har spesialsalatene hatt en enormt oppsving og fått god markedsandel, sier Gjermund Kristoffersen.

Han er salatbonde på Elstøen Gård og Gartneri som ligger i Røyse ved Tyrifjorden. Siden 1980-tallet har Elstøen satset på frilandsdyrking av salater i stor stil. Nå dyrkes det på 750 mål, og med tre innhøstinger i sesongen gir dette 2250 produktive mål. Til sammen dyrkes det 25 sorter salater.

Elstøen er blant de største produsentene i landet.

Romano kommer

- Vi produserer 10.000 enheter spesialsalat hver dag. Av spesialsalatene regnes typer som rød og grønn Lollo, rød og grønn Ekeblad, rød og grønn Batavia, Romano og Hjertesalat. Romano blir mer og mer populær, og er utmerket som basis i en salatbolle slik som isbergsalat. Romanoen er ikke fullt så sprø som isberg, men har mye mer salatsmak. Romano er et produkt vi tror vil komme veldig i årene som kommer, sier han.

Rød Rhubarb

Andre sorter som Kristoffersen tror nordmenn vil stifte mer bekjentskap med er rød Rhubarb, en rød og grønn dekorativ salat som er en nær slektning av spinat og rødbeter.

- Vi har klokkertro på rød Rhubarb. Den er veldig fin å blande for eksempel med en Romano, og vips har du en fin salat, sier han.