NM Vinnere-forside
NM Vinnere-forside

Trøndere tok NM-tittelen for institusjonskokker

Brita V. Finseth, kokk ved Sykehuset Namsos, og Karin Klepp, seksjonsleder DPS Stjørdal ble i dag kåret til Norgesmestere i Institusjonskokk - lag, under Matfestivalen i Ålesund.

Publisert

Finseth og Klepp vant en jevn og spennende finale i Ålesund. Dommerne satt nærmere en time på overtid etter den seks timer lange konkurransen, og det var diettmaten som gjorde utslaget. De forsvarte sølvmedaljen fra i fjor. Vinnerne ble glade – og overrasket over seieren.

Nummer to ble Knut Petter Holen, kjøkkensjef ved Valderøy Bokollektiv og Solgunn S. Gjelsvik Ørskog Videregående Skole. Knut Petter har deltatt i Årets kokk en gang og tre ganger i NM.

På tredjeplass kom Silje Krogsæter og Merethe Smedmoen Haugerud, begge kokker ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. De deltok i finalen i fjor også. (Se bilder nederst i artikkelen) 80-årsdagÅrets oppgave gikk ut på å lage en dagsmeny som passer til å markere en 80-årsdag på et bo- og behandlingssenter. Menyene viste at lagene har lagt vekt på fest og feiring. En hel dagsmeny måtte ikke overskride en kostnadsramme på 55 kroner. Her er menyen som slo ut de andre konkurrentene:

Frokost:Rucolasandwich. Ridderomelett med ansjos. Plommetomat med bjørnebærkrem. Jarlsbergrull med soltoørket tomat. Blåbærlapper og knekkebrød. Appelsinjuice og kaffe

Lunsj:Normannafylt lakestimball. Bulgur- grønnsakswok, grønn myntesaus, sesamgrissini, jordbær. Limevann og te.

Middag:Persille- og hvitløkspanert fårefilet, stekte kjøttboller med chili og jordskokkflak, kokoskremede grønnsaker, avokadotzatziki, sennepsstekt potetterte med gulrotbånd. Isvann og kaffe.

Dessert: Eplebrownies, honning- og sitronfromasj, ripsmarengs i tillegg til ingefærglaserte multer på bringebærspeil. Helsefremmende matomsorg En institusjonskokk har en kostholds- og helserettet utdanning. Institusjonskokkene har ansvar for helsefremmende matomsorg og lager mat på kjøkken i offentlige og private institusjoner og kantiner.

Arrangør av Norgesmesterskapet i institusjonskokkfaget - lag er NFED, som er en yrkesorganisasjon i KFO, et forbund i YS. Foreningen har arrangert Norgesmesterskap i institusjonskokkfaget - lag under Matfestivalen i Ålesund siden 1998.