Restaurant Colourbox
Restaurant Colourbox

Færre restaurantkonkurser i juli

Serveringssteder og restauranter trekker til seg folk i det dårlige været. Det var 24 prosent færre konkurser i juli i år enn i fjor, også i horecabransjen. Været får noe av æren.

Publisert

145 foretak gikk konkurs i juli, viser tall fra CreditInform. Hittil i år har 1659 bedrifter lagt ned driften, en økning på ni prosent fra året før.

- Konkurstallene er veldig lave over hele linjen. Norsk økonomi går fortsatt svært godt. Industrien går bra og trenger tjenester fra underleverandører. Samtidig er arbeidsledigheten fortsatt lav og folk bruker penger, sier Gabor Molnar i CreditInform.

Regnet inn i restaurantene

Juli er normalt en måned med lave konkurstall. Regntung sommer i store deler av landet er trolig noe av forklaringen på at de i år er ekstra lave. Det var nesten femti færre konkurser juli i år enn i samme måned i fjor.

- Butikker og restauranter har fått merke at folk i store deler av landet ikke har kunnet ligge på stranda i sommer. Normalt øker forbruket i dårlig vær. Mange har nok shoppet litt ekstra i ferien i år. Trolig har flere enn vanlig også benyttet anledningen til å pusse opp, sier Molnar.

Både varehandel og bygg- og anlegg hadde færre konkurser i juli i år enn i

fjor.

Også hotellbransjen nyter godt av det dårlige været. Folk som hadde belaget seg på teltferie, har etter hvert gitt opp kampen med regnet, og trukket inn under tak.

Spår flere konkurser

Etter åtte måneder på rad med konkursøkninger, har det nå vært nedgang både i juni og juli. Men CreditInform tror ikke det dreier seg om et trendskifte.

- På grunn av en velsmurt økonomi har Norge hatt svært mange nyetableringer de siste to årene. Sammen med flere rentehevinger og høyere lønnskostnader vil vi sannsynligvis se en viss økning i antall konkurser utover høsten også. Men dette er ikke dramatisk, snarere en korreksjon, sier Molnar.

Best i vest

Det er store fylkesvise forskjeller i konkurstallene. Nesten hele Vestlandet, samt Oppland, Hedmark Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder og Nordland har hatt en nedgang i konkurser hittil i år.

Oslo og Akershus er blant fylkene som opplever det motsatte.

- Oslo og Akershus har hatt en konkursøkning på henholdsvis 34 og 50 prosent hittil i år. Det er normalt høyest aktivitet i disse områdene, med flest etableringer. Da vil det normalt være her vi får flest konkurser når korreksjonene kommer, sier Molnar.

Newswire