Cava Bonsalsa_2
Cava Bonsalsa_2

Cava - ypperlig matvin

Musserende vin egner seg til mer enn aperitiffer og feiringer. Det er en ypperlig matvin, og til spekemat kan vi virkelig snakke om mat og vin i skjønn harmoni. Og den er særdeles velegnet til spansk tapas, og i Spania er det naturligvis cava som gjelder.

Publisert

Spanias svar på champagne er cava, og den aller første som produserte musserende i landet var Don José Raventós i familiefirmaet Codorniu, i dag verdens største produsent av musserende vin.

Han kopierte rett og slett metoden som ble benyttet i Champagne; det vil si at annengangsgjæringen som gjør vinen musserende, foregår i flasken. Men han benyttet spanske druer.

Godt syreinnhold

Selv om Codorníu har store vinmarksarealer må mesteparten av råstoffbehovet kjøpes fra private druedyrkere. Totalt lager firmaet årlig ca. 60 millioner flasker vin. Produktspekteret er variert, fra forholdsvis enkle typer til de mest komplekse.

Grunnvinene til Codorníu Reserva Raventos Brut, er for øvrig hentet fra vinmarker i Penedès-regionen og i Costers del Segre hvor Codorníu har sin Raimat-eiendom.

Høyt over havet

Druene vokser på 500 -700 meters høyde over havet. Dette gir kalde klimatiske forhold og sikrer et godt syreinnhold i druene. Druene presses lett i en kontinuerlig prosess med maksimum to minutters maserasjon.

For å kunne bruke betegnelsen DOC CAVA på flasken, må flaskene ligge minimum ni måneder i kjelleren før bunnfallet fjernes og vinen gjøres klar for salg.

Midt i blinken

Musserende vin er utmerket til både forretter og fiskeretter, og til spekemat kan den være helt uovertruffen. Det som gjør den så velegnet er at syrligheten i vinen møter fettet i spekematen, og boblene møter saltet slik at det oppstår full harmoni. Både italiensk salami, norske spekepølser og spansk skinke er midt i blinken for slik vin.

Tapasrettene som presenteres her er spesialkomponert av det svenske kokkelandslaget for å kunne matche cavaen på best mulig måte.

Les mer i den kommende papirutgaven