Carussin-gården drives ekteparet Bruna Ferra (bildet) og Luigi Garberoglio sammen med deres sønner Luca og Matteo. (Foto: Non Dos/Carussin)

Carussin Asinoi - 10 år med naken barbera

Da Non Dos introduserte Carussin Asinoi Barbera d’Asti i Norge i 2007, var den et friskt pust blant et utall eikede, søte og plumpe barberaviner som dominerte markedet. I dag er «eselvinen» blitt kjent som en matvennlig og representant for denne slanke og elegante barberastilen.

Publisert
Carussin-gården ligger i San Marzano Oliveto, tre mil sør for Asti i Piemonte. (Foto: Non Dos/Carussin)

Carussin-gården ligger i San Marzano Oliveto, tre mil sør for Asti i Piemonte. Den er et skikkelig familieforetak, som drives av ekteparet Bruna Ferra og Luigi Garberoglio sammen med deres sønner Luca og Matteo. Det var Brunas bestefar som grunnla vingården i 1927. Hennes far tok styringen på 50-tallet og la over til en økologisk dyrkemåte, mens Bruna Ferra tok steget videre til biodynamikken da hun overtok stafettpinnen i 1988. Familiehistorien har nok gjort henne særlig opptatt av å holde tradisjoner i hevd. Det forklarer kanskje også hennes enorme stolthet i å opprettholde kvaliteten Carussin har blitt kjent for, år etter år.

Asinoi var en umiddelbar suksess i Norge og vinen ble raskt flyttet over fra bestillingsutvalg til basisutvalg på polet. Etterspørselen har derfor vokst betydelig i løpet av de ti årene Non Dos har jobbet med Carussin. Det som derimot ikke har endret seg, er at Non Dos kjøper opp all tilgjengelig produksjon. Samtidig har Ferra vært uhyre nøye på å aldri ta snarveier; veksten skulle ikke gå på bekostning av hverken kvalitet eller nærmiljø, selv om det kostet både tid og penger.

Biodynamisk suksess

Ferra og familien har vært dedikert til tanken om bærekraftig dyrking helt siden de overtok. Det er avgjørende at produksjonen skjer i ett med naturen, og med respekt for miljøet og nærområdet. Det er vel derfor familien ganske tidlig fant naturlig tilhørighet i biodynamikkens prinsipper. Dette innebærer at Carussin kun bruker naturlig gjødsel og ernæringsmidler, og at de ikke sprøyter med noen syntetiske midler. Druene blir håndplukket, og druejuicen blir selvfølgelig spontangjæret. Det eneste som tilsettes er små mengder sulfitter ved flaskingen. For å holde på druenes opprinnelige uttrykk kommer eikefat heller ikke på tale. All fermentering og modning skjer derfor utelukkende i stål- eller betongfat.

Da Carussin tok opp biodynamikken på 80-tallet, var de en av få gårder i Asti som drev på denne måten. Etter å ha sett fordelene, jobber de fleste av deres nabogårder i dag etter de samme prinsippene. Til tross for mindre avkastning, gir metodene både høyere kvalitet, mindre sykdommer og gunstige ringvirkninger for jordsmonn og nærmiljø. Samtidig er det verdt å nevne at mange av metodene i biodynamikken har vært med helt siden bestefaren til Bruna Ferra styrte på gården. Det er rett og slett slik man opprinnelig drev jordbruk, og tenkemåten i biodynamikken kan derfor knapt kalles nyskapende.

Opprinnelig barbera

Barberadruen er den klart mest plantede i Piemonte, og har en lang historie i regionen med røtter tilbake til 1200-tallet. Druen beskrives faktisk for første gang i et skriv fra klosteret i Monferrato, ikke langt fra Asti. Det er derfor ikke rart at det er i Piemonte barberaen finner sine optimale vekstforhold. På grunn av jordsmonnet i Asti, regnes barberaene herfra for å være mer syrefriske og elegante enn sine smålubne slektninger fra Alba.

Barberaviner fra Piemonte har sett en dramatisk utvikling de siste 30 årene. Med 80-tallets trender ble vinene tvunget inn i en tanninrik tvangstrøye, med heftig bruk av små, franske eikefat, tilsetning av sukker og prosessering med enzymer. Målet var alkoholsterke, fyldige og søtlige viner. Heldigvis blir denne trenden motvirket av produsenter som Carussin. De holder på tradisjonene og lar barbera få lov til å være det den er best på; en lett og saftig vin med moderat alkoholnivå og snille tanniner.

Selv om den eiketunge, søtlige barberastilen fortsatt er populær mange steder i verden, viser det seg at Norge er et annerledesland for italiensk vin. Den nakne barberastilen passer våre ganer godt og vinner stadig nye tilhengere blant nordmenn. Asinois suksess er et talende bevis på dette.

Carussin Asinoi

Asinoi er en vin med lave skuldre, som likevel er full av karakter. Vinen har en fruktig og druetypisk aroma av kirsebær. Den føles umiddelbart saftig og frisk i munnen, med et lavt og innsmigrende tanninnivå. Samtidig har den en fin syrlighet, som bidrar til det klokkeklare og livlige inntrykket.

Det er så absolutt en vin som kan drikkes uten mat til, helst lett avkjølt. Den kommer virkelig til sin rett sammen med mat, og er sjeldent grei å kombinere med et bredt utvalg retter. Den lette stilen vil finne seg godt til rette sammen med både pizza, pasta, salater og ost. Samtidig vil den friske syrligheten fint takle kjøttretter, og vinen briljerer sammen med lyst kjøtt og hvit fisk.

Selv om Bruna Ferra er en prinsipiell motstander av viner på boks, lager Carussin også Asinoi på bag in box. I likhet med flaskingen, gjøres også dette for hånd. Siden produksjonen allerede er liten, er lagerbeholdningen av Asinoi på boks ofte begrenset.

PS. Og etiketten? Familien er fryktelig glad i esler, og har en liten gjeng gående på gården. Navnet Asinoi betyr rett og slett: Vi er esler.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS