En av Tree Hotel sine unike hytter. (Foto: Tree Hotel)

Unike overnattingssteder i Sverige

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy.

Publisert

Visit Sweden presenterer flust av ulike overnattingssteder, ute i naturen, som du sent vil glemme.

I jakten på de unike opplevelsene søker vi oss stadig til overnattingssteder som skiller seg ut. Det handler ikke bare om å få ly for natten lenger, da dagens ferierende ofte ser på overnattingsstedet som et reisemål i seg selv. Vi er i større grad ute etter plasser hvor vi kan senke skuldrene å finne roen. Sverige har et stort tilbud av naturnære overnattinger som har det lille ekstra.

Her tipser vi om 15 spektakulære steder ute i naturen.

Øya Ramoa i Småland. (Foto: Jimmy Wik)

Lei din egen øy i Småland

Badstua ved vannet på Stedsans. (Foto: Thomas Kjelds)

Ønsker du en hel øy for deg selv? På innsjøen Klockesjön i Småland kan du leie ditt helt private lysthus. Våkne opp til livet i naturen og bølgeskvulp på den lille øya Ramoa. Koble av og lytt til fuglesang og bris i luften. Mer idyllisk blir det vel ikke?

Supermånen i Dalarna. (Foto: Ingeborg Lindseth)

Stedsans in the woods

Stedsans er plassen for lav puls og gastronomiske opplevelser i Halland. Beliggenheten inne i skogen er unik, og i kombinasjon med kulinariske retter gjør det Stedsans til en plass du burde besøke. Stedsans setter permakultur i sentrum og satser på et bærekraftig levesett. Her er alt nedbrytbart, holistisk og naturlig.

Den flytende hytta på Naturbyn. (Foto: Hanne Marit Tobiassen)

Sov i en svevende boble i toppen av trærne

72 Hour Cabin i Henriksholm. (Foto: Jonas Ingman)

I Dalarnas vakre furuskog, på Näsets Marcusgård, finnes det overnatting som skiller seg ut. Mellom trærne i den tette furuskogen henger det et svevende telt kalt Supermåne. Det runde bobleformede teltet er tilgjengelig via en stige, og innvendig finner du senger, en ovn og et bord. Selvfølgelig er den også utstyrt med et takvindu, slik at du kan ligge å beundre tretoppene og stjernene om natten. Like ved finner du også hytta “Oddis Öga”, en liten trehytte formet som en tønne. Betjeningen på Marcusgård sørger for et komfortabelt og trivelig opphold, og disker opp med frokost, fyr i ovnen og godt selskap – om det ønskes.

Bo i et fyrtårn på egen øy

Gjør Gotlandsturen spesiell og prøv ut overnatting med naturen som nærmeste nabo. Like utenfor Gotlands vestkyst ligger Lilla- og Stora Karlsö, to fascinerende øyer med storslagen natur, sjeldne vekster og et uvanlig rikt fugleliv. Stora Karlsö er verdens nest eldste naturbeskyttede område, og har Østersjøens fornemste fugleberg med 10 000- talls lomvier og alker. Det er begrenset hvor mange som kan overnatte på øyene av gangen, så dette blir helt klart en unik og særegen opplevelse. Book deg inn i det sjarmerende fyret eller i fyrvokterhuset på Stora Karlsö. Så fort siste båten er gått for dagen hviler roen og freden over øya, og du kan nyte den klare luften og det krystallklare vannet for deg selv.

Naturbyn – villmarkscamping ved skog og sjø

Inne i Värmlands skoger ved innsjøen Eldan ligger naturcampen Naturbyn. På Naturbyn er det naturen som er i fokus, på alle mulige måter. Hyttene er bygget av materialer fra naturen og her er alt bærekraftig og økologisk. Det finnes hverken strøm eller innlagt vann, maten lager du på ildstedet og vasken tar du i sjøen. Naturbyn tilbyr hytter i trærne, i skogen og på vannet. Velg det som passer deg best og nyt villmarkslivet på en komfortabel måte. Badestamp, badstue og kanoer finnes til gratis utlån for alle gjester.

Bo i glasshus midt i naturen

En av Tree Hotel sine unike hytter. (Foto: Tree Hotel)

Overnatt i en av de unike glasshusene fra prosjektet The 72 Hour Cabin. De små husene av glass og tre ligger midt i naturen og byr på makeløs utsikt over både skog, sjø og stjernehimmel. Stress og hverdagsmas begraves raskt i den Dalslandske jorda ved ankomst, her er det avslapping, nytelse og ro som er stikkordene. Totalt er det ni små glasshus i Västsverige, fem av originalhusene fra prosjektet finner du på Henriksholm, og de nyeste hyttene er lokalisert på Dalslands Aktiviteter og Baldersnäs. Kombiner besøket til 72 Hour Cabin med aktiviteter i Dalsland, som for eksempel en vandringstur, kajakkpadling eller opplev landskapet fra sykkelsetet.

Øy-idyll i Kalmarsund

Femten minutter med båt fra Bergkvara i Kalmar len ligger fyret Garpen. Stedet for å senke tempoet, nyte utsikten til havet og de ildrøde solnedgangene. Ute på Garpen finnes det 20 senger til utleie, en restaurant, galleri og vakker utsikt til Kalmarsund. Ønsker du å ha hele øya for deg selv, er det også mulig å leie hele.

Bo med småfuglene i tretoppene

Seks og en halv meter over bakken kan du bo som en tre-keiser på Islanna Trädhushotell ved Hornborgasjön. Vinden vugger deg i søvn, mens ekornene hilser deg god morgen. De to tretopphyttene, Andrum og Sjuende Himlen, er bygget med inspirasjon fra århundreskiftet. På morgen får du heist opp en økologisk frokostkurv til balkongen, slik at du kan nyte frokosten og utsikten 6,5 meter over bakken.

Tømmerflåte på Klarälven

På Sveriges lengste elv kan du seile nedover og overnatte på en selvbygd tømmerflåte! I samarbeid med Klarälvens camping og Vildmark i Värmland bygger du en solid tømmerflåte med dine egne hender, før du kaster loss og seiler nedover elven. Finn en fin ankerplass, fortøy flåten og opplev Värmlands naturskjønne områder langs Klarälven. Mer unik overnatting skal du lete lenge etter.

Glamping i bøkeskogen

Like sør for Ljungskile i Bohuslän ligger gården Anfasteröd. Her kan du velge om du vil bo i moderne badehytter, i røde 1800-talls hus med hvite karmer eller i en av de luksuriøse glampingteltene, som er utstyrt med kjøkken, bad, varme og behagelige senger. Teltene står plassert inne i bøkeskogen ved havet og dagene tilbringer du i ro og mak midt i naturen. Ta deg en klatretur i fjellet, en sjarmerende sykkeltur eller opplev stedet fra havet med kajakk. En av Bohusläns vakreste vandringsstier passerer like utenfor døren, om du er av det vandreglade slaget.

Bo i en boble med egen strand

Drømmer du om å bo ved en privat strand og våkne med utsikt over sjøen? På Molnbyggen Strand utenfor Leksand kan du bo i en boble, og få følelsen av å sove under åpen himmel – helt uten mygg, og i en behagelig seng.

Tree Hotel – futuristisk design i tretoppene

Tree Hotel i Norrland tilbyr hytter med futuristisk utforming midt i de svenske skogene i Norrland. Hyttene likner ufoer, et fuglerede og speilkuber. Det moderne glassdesignet gir definitivt overnattingen særpreg. Legg igjen tidspress og mas hjemme, og nyt stillheten og roen blant skogens stammer.

Kollarbyn – enkelhet ute i naturen

Ta en tur til Sveriges mest primitive og sjarmerende vandrerhjem. Her er det enkelheten som rår, ingen dusj, ingen elektrisitet eller materiell luksus - bare naturens mystikk. Midt inne i granskogen, rett ved små bekker og innsjøer ligger 12 tradisjonelle kolarhytter. For litt mer komfort kan du booke tømmerhytta eller en natt i et svevende telt. Plukk sopp og bær utenfor hytta, og nyt villmarken og spennende skogsopplevelser like utenfor Stockholm.

Surflogiet – bærekraftig glamping på stranden

Surflogiet er noe så unikt som et telthotell som er lokalisert på Tofta strand på Gotland. De tilbyr luksuriøse glampingtelt på stranden, med havet som nærmeste nabo. Surflogiet er bygget opp av bærekraftige gjenbruksmaterialer som brukte møbler og drivved, og i kombinasjon med designelementer og moderne komfort gir det stedet et særegent uttrykk. De har 10 glampingtelt som står plassert ute i sanddynene ved stranden, og inne i teltene finner du Hästens senger, strøm, varme og minibar. Før du legger deg bør du teste ut badstuen og den sjarmerende strandbaren som serverer kortreist og velsmakende mat.

Eremitthytter i design-univers

I et nedlagt kalksteinsbrudd på Gotland har motefotograf Johan Hellström laget et design-univers i verdensklasse ved navn Fabriken Furillen. Tilhørende hotellet finner du konseptet eremitthyttene, som er enkle trehytter plassert rundt i den karrige naturen ved det gamle kalksteinsbruddet. Hyttene er designet av Mats Theselius og er 10 kvm. store, utstyrt med Hästens senger, jernovn fra Danish HWAM, bord og stol - minimalistisk og elegant! Strøm og innlagt vann eksisterer ikke, da det er enkelhet og naturen som er viktig. Prisen for en natt er nesten det samme som for fem, tanken er at du skal bo i hyttene flere dager for å koble av fullstendig, og nyte roen og stillheten som finnes i naturen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS