Anne-Lise og Bjørn Viken er ute og sanker. (Foto: Mariann Tvete/Ting med tang/Tangweb)

Det du trenger å vite om tang som mat

En ny nettside gir deg det du trenger å vite om tang som mat. Tangweb er en digital lærebok om bruk av tang og tare i maten.

Publisert
Tangweb gir deg det du trenger å vite om tang i fjæra. (Foto: Ting med tang/Tangweb)

Tang og tare er en lite utnyttet ressurs i Norge. Mer bruk av tang og tare i maten vil kunne bidra til å oppfylle FNs 14 bærekraftsmål «Bevare og bruke hav- og marine ressurser på en bærekraftig måte».

Ting med Tang AS har siden 2017 holdt kurs i hele Norge, og lært opp deltakerne i bruk av tang og tare i maten.

Kursene består av en teoridel, sanking i fjæra, rensing, matlaging, og avsluttes med et treretters måltid med tang og tare i alle rettene. Se omtaler fra deltakerne på Facebook-siden til Ting med Tang i innlegg og anbefalinger.

Innhold og erfaringer fra kursene er nå offentliggjort på nettsidene til Ting med Tang gjennom Tangweb.

Tangkartet er interaktivt, og fint å bruke i fjæra. (Foto: Ting med tang/Tangweb)

Tangweb

Med lanseringen av Tangweb ønsker Ting med Tang å gi alle et verktøy for å ta tang og tare i bruk i hverdagsmaten – enten en er kokk eller lager mat på eget kjøkken. Her finnes mye nyttig informasjon om sanking, behandling samt bruk av tang og tare; og ikke minst masse gode matoppskrifter. Siden utvikles kontinuerlig.

Tanken er at du skal ta opp mobilen i fjæra, se hvilke arter som er funnet, hva som kan lages av det, og hvor mye som trengs.

Suppe med tang er næringsrik og velsmakende. (Foto: Ting med tang/Tangweb)

Det digitale tangkartet gjør det enkelt å finne hvilke av de mest vanlige artene som er funnet.

Oppskrifter

Det ligger oppskrifter fordelt på forrett, hovedrett, tilbehør og dessert, og en legger inn hvor mange porsjoner som skal lages for å se hvor mye som trengs.

Tang er lett tilgjengelig, sier Bjørn Viken. (Arkivfoto: Heidi Fjelland)

Ting med Tangs Tangweb fremstår som en digital lærebok i bruk av tang og tare i hverdagsmaten.

På kursene og i Tangweb gis det svar på mye som er godt å vite før du går i gang med sanking: Som for eksempel at det ikke finnes noen giftige arter lang norskekysten, at du skal plukke det som har et feste i sjøen og ikke det som har skylt i land på stranden, at det skal være gjennomstrømning i vannet, og ikke noe utslipp der du skal sanke. På kursene selges ulike produkter med tang og tare for dem som ikke ønsker å sanke selv.

Samarbeidspartnere

Ting med Tang har i utviklingen av Tangweb samarbeidet med Norges Vel, Havforskningsinstituttet og Mattilsynet.

Norges Vel har bidratt til finansiering av prosjektet gjennom legatmidler knyttet til næringsutvikling innenfor naturbaserte næringer.

Ting med Tang støtter seg til Havforskningsinstituttets forskning i faktaopplysningene om tang og tare, og refererer til dette i Kilder i Tangweb sitt Bibliotek.

Les mer på Tingmedtang.no/tangweb

Du kan også følge Ting med Tang på Facebook

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Ting med Tang AS

Ting med Tang AS ble etablert 14. mai 2016

Eiere: Anne-Lise og Bjørn Viken

Virksomheten er lokalisert i Engelsviken i Fredrikstad kommune – med eget kurskjøkken nær sjøen.

Har siden oppstart kurset over 800 deltakere i bærekraftig høsting og matlaging med viltvoksende macroalger (tang og tare).

Holder kurs og foredrag for alle interesserte i hele Skandinavia. Arrangerer også firmaevent og kurs for egne grupper.

Kundene er mat- og næringsinteresserte friluftsfolk i alle aldre.

Lanserte nylig Tangweb (nettside), som skal hjelpe både private og de som vil formidle kunnskap om dette til å forstå denne nye plantebaserte og næringsrike ressursen.   

Ting med Tang samarbeider med Mattilsynet og havforskningsinstituttet for å sikre trygge Norske produkter av råvaren. Selskapet er engasjert av Østfold fylkeskommune gjennom Marint Grenseforum Skagerak for å bistå med å belyse det næringsmuligheter som relaterer seg til ny mat fra havet i Skagerak-regionen.

Powered by Labrador CMS