Nordmenn spiser mer parmesan enn noensinne

Bruken av Parmigiano Reggiano, den eneste ekte parmesanosten, øker over hele verden. I løpet av de fire siste årene har parmesansalget fordoblet seg i Norge.

Publisert

I fjor importerte vi 232 tonn, og er dermed det femte største importørlandet utenfor EU, etter USA, Canada, Sveits og Japan.

Det kan trygt fastslås at over hele verden spiser vi mer av den populære italienske osten. Produksjonen av Parmigiano Reggiano økte i fjor med 5,2 prosent – til 147 000 tonn. Av dette går 38 prosent til eksport og 62 prosent til hjemmemarkedet. En italiensk familie spiser da også i gjennomsnitt mer enn en kilo parmesan i måneden.

Kun naturlige ingredienser

Til forskjell fra konkurrentene er Parmigiano Reggiano utelukkende laget av naturlige ingredienser av høyeste kvalitet. Den er helt uten konserveringsmidler og tilsetningsstoffer og har blitt laget etter den samme oppskriften i tusen år, sier direktør i Parmigiano Reggiano-konsortiet, Nicola Bertinelli.

Frankrike og Tyskland nest størst

Etter Italia er Frankrike (9800 tonn) de største ostespiserne, tett fulgt av Tyskland (9460 tonn), USA (9075 tonn), Storbritannia (6163 tonn) og Canada (2380 tonn).

Det har vært en betydelig vekst i eksporten til Frankrike, Tyskland, Canada og Storbritannia. Eksporten til Norge var på 230 tonn, som gjør Norge til det femte største importlandet utenom EU etter USA, Canada, Sveits og Japan. Det forventes en ytterligere produksjonsvekst i 2018.

Flere nye spesialprodukter

For å dekke behovet i de ulike markedene blir Parmigiano Reggiano nå også laget av økologisk melk, av melk fra hvite kuer i Modena, røde kuer i Reggio, brune kuer, og dessuten med merking som «fjellprodukt», koscher, halal og «meditasjon - med ekstra lang modningstid.

Parmigiano Reggiano er PDO-merket (Protected Designition of Origin). Dette innebærer at Parmigiano Reggiano må være produsert eksklusivt i provinsene Parma, Reggio Emilia, Modena og i deler av Mantua og Bologna. Dette er provinser som ligger i Nord-Italia og både melkeproduksjonen og produksjonen av parmesanosten må foregå i disse områdene for at osten skal kunne smykke seg med logoen til Parmigiano Reggiano.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Parmigiano Reggiano i tall

13,5 liter melk kreves for å lage 1 kg ost.

24 måneder er gjennomsnittlig lagring for hjulene, 12 måneder er minimum.

40,5 kg er gjennomsnittsvekten på hjulene.

over 500 liter melk for å lage et hjul.

2893 bondegårder leverer melk til meieriene.

335 meierier.

Powered by Labrador CMS