Kråkebollerett fra restaurant Zwanzig23 i Düsseldorf.
Kråkebollerett fra restaurant Zwanzig23 i Düsseldorf.

I dette landet elsker de norske skalldyr

Tyskerne spiser norske skalldyr som aldri før. Bare i løpet av ett par år er den norske eksporten av sjøkreps og kamskjell til Tyskland mangedoblet. Det meste går til «high-end»-restauranter.

Flott bukett av havets frukter.
Flott bukett med havets frukter.

Her hjemme  er det mange som forbinder tyske matvaner med kjøtt, pølser og øl. Men det er bare en del av sannheten, for tyskerne setter også stor pris på «fine dining» og gourmetmat.

I 2024-utgaven av Guide Michelin for Tyskland ble 410 Michelin-stjerner fordelt på 340 restauranter. Det er ny stjernerekord.

Prosjekt med suksess

Kristin Pettersen er sjømatrådets utsending i Tyskland, og har hatt regien for det treårige skalldyrprosjektet.
Kristin Pettersen er sjømatrådets utsending i Tyskland, og har hatt regien for det treårige skalldyrprosjektet.

«I dette segmentet passer norske skalldyr ypperlig inn», tenkte både den norske skalldyrnæringen og Norges sjømatråd. For tre år siden satte de derfor i gang et prosjekt for å få flere norske skalldyr inn på det tyske high-end markedet. Prosjektet har gitt resultater.

– Siden oppstarten høsten 2021 har vi sett en veldig sterk eksportøkning både for sjøkreps og kamskjell, forteller sjømatrådets utsending i Tyskland, Kristin Pettersen.

I årene før koronapandemien lå den årlige eksporten av sjøkreps og kamskjell bare på noen få tonn. I fjor hadde eksporten av sjøkreps til Tyskland økt til over 10,5 tonn (hvorav nærmere 10 tonn var levende) til en verdi av 7,6 millioner kroner. For kamskjell var tallene enda høyere: over 50 tonn (hvorav over 37 tonn var levende) til en verdi av over 73 millioner kroner. For begge artene har veksten fortsatt inn i 2024.

Møteplasser

Angelita Eriksen i Lofoten Seaweed høster tang og tare i fjæra.
Angelita Eriksen i Lofoten Seaweed høster tang og tare i fjæra.

Skalldyrsatsingen har foregått i flere etapper. Fra kartlegging av potensial og antall Michelin-restauranter med norske skalldyr på menyen, til skalldyrtur i Norge for tyske importører, arrangementer med tyske stjernekokker, sponsing av Årets kokk i Tyskland og reportasjer om norske skalldyr i store tyske aviser og magasiner.

Gjennom tre år har toppkokker fra hele landet, importører, innkjøpere, produsenter, og journalister vært samlet i de norske skalldyrenes navn. Norske kamskjell, sjøkreps, reker og krabber har blitt presentert og forvandlet til delikatesser i hendene på kvalitetskresne kokker.

Michelinstjerne-kokkene har vært en viktig nøkkel til suksess.

– Det er kokkene som setter trendene, og blant kokkene går jungeltelegrafen, sier Kristin Pettersen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS