Illustrasjonsfoto: Matprat.no
Illustrasjonsfoto: Matprat.no

Egg er løsningen

Den mest leste artikkelen på Matprat.no dreier seg om noe så enkelt som koking av egg. På Matprat.no merker de stor interesse for egg, og ordtaket om at «det enkle ofte er det beste» ser ut til å stemme.

Publisert
Illustrasjonsfoto: Matprat.no
Illustrasjonsfoto: Matprat.no

– Ikke engang artikler om temaer som steking av ribbe og hvordan du oppnår den perfekte biffen kan måle seg med interessen for koking av egg, forteller innholdssjef Oda Christensen i MatPrat.

Illustrasjonsfoto: Matprat.no
Illustrasjonsfoto: Matprat.no

Allsidig

Hun er imidlertid ikke overrasket over den store egginteressen.

– Egg kan tilberedes på mange forskjellige måter, og kan like gjerne serveres som bløtkokt til frokost, omelett til lunsj, pannekaker til middag, eller i form av søte kaker og desserter. Selv om egget kan virke lite og ubetydelig, er det en stor del av folks hverdag og fest, sier innholdssjefen entusiastisk.

Illustrasjonsfoto: Matprat.no
Illustrasjonsfoto: Matprat.no

Sin enkelhet til tross. Egget er ofte nøkkelen til suksess i matlagingen.

Opplæring på 20 sekunder

For å imøtekomme folks behov for raske og enkle svar på det de måtte lure på om egg, har MatPrat laget mange kjappe tipsfilmer på rundt 20 sekunder. Filmene viser blant annet hvordan du koker egg, posjerer egg, steker speilegg, lager omelett, eggerøre og pannekaker - eller hvordan du lager majones og aïoli fra bunnen av.

– Egg kan serveres som en kjapp frokost eller sporty fristelser, vi kan lage digge småretter eller deilige søtsaker med egg. Alle egg ser helt like ut, men de kan bli til veldig mye forskjellig. Jeg tør påstå at egg kan mer enn du tror, sier Christensen overbevisende.

Slik koker du egg

Hun deler gjerne noen gode råd om koking av egg.

– Det er lurt å ta ut eggene fra kjøleskapet til helgefrokosten kvelden før, slik at de ikke er kalde når de skal kokes. Da sprekker ikke eggene så lett, opplyser Christensen.

Hvis du først har kalde egg kan det være lurt å stikke et hull i den butte enden på egget, hvor det sitter en liten luftblære under eggeskallet.

– Det er når luften ikke kommer raskt nok ut av egget at eggeskallet sprekker. Et lite hull i skallet sender luften raskere ut, og sørger for at egget holder seg helt og fint under koking, forklarer Christensen, og utdyper.

– Kalde egg kokes opp fra kaldt vann og tempererte egg legges i kokende vann. I begge tilfeller tar man tiden fra vannet koker.

Koketider for egg

Bløtkokt egg: 3-6 minutter

«Smilende» egg: 6-8 minutter

Hardkokt egg: 8-10 minutter

Skyll eggene raskt i kaldt vann etter koking, for å forhindre at eggene fortsetter å stivne. Hardkokte egg bør avkjøles i rennende vann like lenge som koketiden.

Unngå mørk ring rundt eggeplommen

Har du opplevd å få en grønn ring rundt eggeplommen på hardkokt egg? Det grønne rundt eggeplommen er forårsaket av en reaksjon mellom jern og svovel. Dette er ikke farlig, men kan skyldes to ting. Det kan være at egget ikke er avkjølt tilstrekkelig etter at det er kokt eller at egget er kokt for lenge. I begge tilfeller har temperaturen inne i egget vært for høy over for lang tid.

For å unngå dette er det viktig at kokte egg avkjøles i kaldt vann om de ikke skal spises med det samme.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS