
Derfor skal du ikke tine frossent reinsdyrskav
Sesongen for reinsdyrkjøtt er her. Akkurat nå får du ferskt reinsdyrkjøtt i dagligvarebutikken, men ett reinsdyrprodukt forbereder du faktisk best fra frossen tilstand.
* Finnmark Rein er Europas største produsent og leverandør av reinsdyrkjøtt, og den første som begynte å tilby ferskt kjøtt i dagligvarebutikker i Norge.
– Vi leverer alt fra stek til skank og indrefilet som ferskvare, men det er ett av produktene våre du alltid finner i frysedisken – nemlig reinsdyrskav, sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein.
Halvtint er aller best
Reinsdyrskav er veldig tynne skiver kjøtt som gjennomstekes svært raskt. I heltint tilstand vil kjøttet miste mye av sin fuktighet, og du risikerer å ende opp med en råvare som er for tørr og langt fra så lekker som den egentlig skal være.
– Du kan steke skavet rett fra fryseren, men aller best resultat får du med halv-tint råvare. Da er det enklere å separere stykkene, mens du samtidig beholder så mye av fuktigheten i kjøttet som mulig, sier Smuk Figved.
Fra fryser til bord på en-to-tre
Smelt litt smør i en svært varm panne eller gryte
Fres frossent reinsdyrskav i flere små porsjoner i tre til fire minutter
Server på ristet brød med kremost og rørte tyttebær
En samisk tradisjon
Råvaren reinsdyrskav har sin opprinnelse fra Finnmarksvidda, der samene i tusenvis av år har fulgt tradisjonen med å skave tynne skiver fra reinsdyrets nakke og bog mens det har vært frosset.
Det har gitt dem en rask, lekker og næringsrik snack som fort kan stekes over et bål like greit som hjemme på kjøkkenet.
Festmåltid på rekordtid
– Reinsdyrskav er et kjapt festmåltid. Med litt rømme eller fløte, poteter og rørte tyttebær kan du diske opp med en eksklusiv middag med ekte viltsmak på null komma niks, sier Smuk Figved.
Du kan også bruke skav direkte på pizza – det blir perfekt stekt i ovnen og smaker mye mer spennende enn salami eller skinke.
Reinsdyrkjøtt passer også veldig godt sammen med asiatiske smaker som hvitløk, søt soya, sesamolje og ingefær. Reinsdyrskav i wok er en rask og enkel vinner i høstmørket.
I den kommende utgaven av magasinet Horeca kan du lese om Arctic Rein og Vilt, som har base i Mo i Rana
Pressemelding