En undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på oppdrag fra MatPrat, viser at nordmenn flest ønsker å spise mer egg enn vi faktisk gjør. Her finner du en rekke spennende eggeretter.
Forskjellen er så stor at hadde vi spist så mye som vi egentlig ønsker, ville det nesten doblet dagens forbruk.
– Vi hadde en hypotese om at folk kanskje spiste noe mindre egg til hverdags enn de egentlig ønsker. Men at det skulle være så store forskjeller overrasket selv oss, sier Anne Cecilie Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat.
Vil spise mer egg
Kalde fakta viser nemlig stor forskjell på hvor ofte vi ønsker å spise egg, og hvor ofte vi faktisk gjør det. Det er til helgefrokosten det konsumeres mest egg, og da spesielt kokte egg. Dette til tross for at flere ønsker å spise egg både oftere og til flere måltider.
Derfor ønsker Matprat gjennom en ny kampanje å vise at det finnes så utrolig mange måter å bruke egget på.
Se mange spennende egg-oppskrifter lengre ned i saken
Egg til alle døgnets tider
I følge undersøkelsen oppgir 75 prosent at det er til frokost vi helst spiser egg, men til de andre måltidene spiser vi mindre egg enn vi egentlig ønsker.
– Faktisk er det slik at nordmenn ønsker å spise mer egg til alle måltider. 30 prosent sier at de spiser mindre egg enn de ønsker til lunsj. 29 prosent sier det samme om kveldsmaten. 23 prosent oppgir at de gjerne skulle spist mer egg til frokost, mens 18 prosent ønsker å spise mer egg til middag, fortsetter Zondag.
Tidsklemma
At det norske folk spiser mindre egg enn de har lyst til skyldes i stor grad tilberedningstiden. Folk sier at det å tilberede egg tar for lang tid – spesielt til hverdagsfrokosten. Men dette er en myte vi gjerne vil til livs.
Å koke et egg tar i underkant av 10 minutter, litt avhengig av om det skal være hardkokt eller bløtkokt, og kan gjerne lages kvelden i forveien og oppbevares i kjøleskapet. Nesten 80 prosent av de spurte oppgir at det å spise sunt til frokost på hverdagene er viktig eller svært viktig. I helgene koser de seg litt mer, og prosentandelen går ned til 67 prosent.
– Egg er sunt, og scorer høyt i undersøkelsen vår når det gjelder sunnhet og renhet. Mange eggeretter scorer også høyt på smak – noe som er den aller viktigste faktoren når vi velger hva vi skal spise til frokost, sier Zondag.
Et naturlig produkt
Norske egg er helt oppe i verdenstoppen når det gjelder kvalitet på produkt og produksjon. Derfor er norske egg et trygt kvalitetsprodukt.
– Vi har et strengt lovverk i Norge, og har små produsenter sammenlignet med andre land. Dette, samt at vi har meget dyktige bønder, gjør at norske egg har meget høy kvalitet, noe forbrukerne ser ut til å sette pris på. Faktisk spiser vi nordmenn over 12 kg egg i året, sier spesialrådgiver i Animalia, Marlene Furnes Bagley.
Godt, sunt og enkelt
MatPrat har i høst satset på informasjonskampanjen «Egg kan mer enn du tror», nettopp for å vise at det finnes mange enkle, gode og sunne eggeretter der ute – som tar kort tid å lage. Dette som et alternativ til det kokte egget som er mest populært blant oss nordmenn.
– Vårt mål er å vise at egget faktisk kan mer enn du tror. Det er raskt, enkelt – og alle kan få det til, sier kommunikasjonskonsulent i MatPrat, Siv Iren Moe.
Spennende oppskrifter med egg
Asiatisk eggerull
Denne asiatiske eggerullen kan spises som en egen rett, eller som «småmunnfuller». Litt mer avansert enn en vanlig omelett.
Ingredienser (4 porsjoner)
* 6 egg
* 1/2 ts salt
* 2 stk vårløk
* 1 stk rød chili eller grønn chili
* 1/2 stk gulrot
* 1/4 stk rød paprika
* 2 skiver kokt skinke
* 1 ss olivenolje
* 2 ss hakket frisk gressløk
Fremgangsmåte:
Finkutt gulrot, paprika, vårløk og skinke. Rens chili for frø, og finhakk chili.
Visp sammen egg og salt i en bolle. Bland grønnsakene og skinken inn i eggeblandingen.
Varm en stor stekepanne til middels varme, ha i olje og hell over eggeblandingen.
Lag denne som en omelett i starten, hvor du drar røren mot midten. På slutten av steketiden skal du bruke en stekespade og rulle den tett sammen til en rull. Pass på at eggene har satt seg før du tar den av pannen.
Del eggerullen i biter eller server den som den er. Pynt med gressløk.
Huevos Rancheros
Dette er skikkelig frokost på dager du trenger en heftig start. Bønner, egg, salsa, vårløk og koriander.
Ingredienser (4 porsjoner)
* 1 boks chilibønner
* 1 boks hermetiske kikerter
* 2 1/2 dl salsa
* 4 egg
* 2 stk vårløk
* 4 ss hakket frisk koriander
* 4 stk hvetetortilla
* 1 1/2 dl rømme
Fremgangsmåte:
Sett på stekeovnen på 200 °C.
Ha chilibønner, kikerter og salsa i en kjele og kok opp. Smak til med eventuelt salt og pepper.
Hell blandingen i en ildfast form. Lag en liten grop for hvert egg og knekk eggene over gropen.
Sett formen midt i ovnen og stek i ca. 10 minutter til eggehviten har stivnet og eggeplommen er passe bløt.
Snitt vårløk fint og hakk koriander. Dryss det grønne over formen før servering.
Server med varme tortillalefser og rømme.
Lakrispavlova
Den har en marengsbunn som er knasende sprø på utsiden, myk og seig inni, og har en perfekt balansert smak av salt og søtt. Marengsen er toppet med eggekrem og deilige, friske bringebær.
Ingredienser (6 porsjoner)
Marengsbunner:
* 4 stk eggehvite 1⁄4 ts salt
* 250 g sukker
* 2 ss maisstivelse (maizena)
* 1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik ca. 11⁄2 ts lakrispulver (raw)
* Ca. 1 ts lakrissirup (søt) (kan sløyfes)
Eggekrem
* 4 stk eggeplomme
* 3 dl melk
* 1⁄2 dl sukker
* 1 ss maisstivelse (maizena)
* 3 stk gelatinplater
* 1 1⁄2 dl kremfløte
Pynt
* 1 kurv friske bringebær
* 2 ts frysetørkede bringebær (kan sløyfes)
* 3 stilker frisk mynte
Fremgangsmåte
Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
Sikt maizena og ha i hvitvinseddik, lakrispulver og lakrissirup i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott. Smak eventuelt til med litt mer lakrispulver eller sirup om du ønsker.
Legg et ark bakepapir på et stekebrett, fordel marengsen slik at du får seks like store kaker.
Stek kakene ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til de er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakene stå i stekeovnen til de er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
Pisk kremfløte stiv, og vend den forsiktig sammen med eggekremen. Bruk en sprøytepose med rund tipp, eller en skje og ha krem på toppen av marengskakene.
Pynt med friske bringebær, frysetørket brinegbær og mynte.
Mangosmoothie
Smoothie med mango, banan og et styrkende egg. Passer som en god start på dagen, eller etter en treningsøkt.
Ingredienser (1 porsjon)
* 1 stk. banan
* 1 dl appelsinjuice
* 2 dl frossen mango i biter
* 1 egg
Fremgangsmåte
Kjør alle ingrediensene raskt sammen i en hurtigmikser og server.
Omelett-taco
Eggetaco, hvor selve «tortillaen» er egg, med et speilegg på. Skikkelig eggende tacobonanza!
Ingredienser (4 porsjoner)
* 2 stk. kylling lårfilet
* 1 ts salt
* 1 ts kvernet pepper
* 3 egg
* 1 1⁄2 dl ferdigrevet ost gjerne cheddar
* 2 stk sjalottløk
* 1⁄4 stk søtpotet
* 1⁄2 ss smør
* 1 bunt liten frisk koriander
Fremgangsmåte
Hakk løk og søtpotet i små terninger. Fres dette i en middels varm stekepanne med smør til løken er blank. Sett dette til side.
Krydre kylling lårfilet med salt og pepper. Stek i stekeovn på 125 °C i 25 minutter. Ta kjøttet ut, og riv det opp ved hjelp av to gafler.
Pisk sammen 2/3 av eggene. Tilsett ost, og salt og pepper.
Ha smør i en liten stekepanne på middels varme. Ha en porsjon av eggeblandingen i pannen. Løft litt på blandingen, som om du skal lage omelett. Når blandingen har stivnet på toppen, knekker du et egg på “eggeomeletten”. La det steke ferdig.
Ta eggeomeletten ut av stekepannen. Vær forsiktig, slik at du beholder den hele plommen på speilegget. Legg på grønnsaksblandingen og kjøttet, og brett tacoen sammen. Server med frisk koriander.
Ravioli med eggeplomme
Ravioli sentrert med myk eggeplomme. Italienerne kaller gjerne slike ravioli «Ravilo con sorpresa» – en overraskelse.
Ingredienser (2 porsjoner)
* 200 g durumhvete eller tipo 00, vanlig hvetemel kan også brukes
* 2 egg
Til fyllet
* 1 beger snøfrisk naturell eller annen type kremost 2 spiseskje hakket frisk timian
Undersøkelsen
Undersøkelsen er utført av TNS Gallup på vegne av MatPrat i perioden 16. november 2015 til 25. november 2015, og har et befolkningsrepresentativt utvalg på 1017 respondenter, i alderen 18 år+, som spiser frokost.
MatPrat
* MatPrat er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og bidrar med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap.
* MatPrats formål er å fremme omsetning av norskprodusert egg og kjøtt, samt bidra til økt verdiskapning for disse råvarene.
* MatPrat er en merkenøytral aktør som jobber på vegne av hele den norske egg- og kjøttbransjen, og finansieres gjennom omsetningsavgiften fra den norske bonden.
PS: Pastadeigen kan også lages litt i forveien og stå i kjøleskap noen timer før den skal brukes. Husk bare å legge deigen på benken en halv time før den skal kjevles ut.
Fremgangsmåte:
Legg melet i en haug. Lag en grop i midten, knekk egg i gropen. Bland ingrediensene sammen med en gaffel eller fingertuppene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet.
Bruk hendene og samle alt til en deig når eggene er absorbert av melet. Deigen skal knas i minst 5 minutter. Den kan kjennes litt hard ut til å begynne med, men etter hvert som du knar vil du kjenne at den blir mer smidig og enklere å jobbe med.
Dryss på litt mel om pastadeigen kleber seg litt til benken mens du knar. Når deigen er myk, smidig og elastisk, er den ferdig knadd.
Pakk pastadeigen godt inn i plastfolie, eller legg den i en tett pose. Deigen skal hvile i 30 minutter før den kjevles ut i pastamaskin eller for hånd.
Pakk ut pastadeigen og legg den på en melet kjøkkenbenk. Form deigen til en firkant med ca. samme bredde som pastamaskinens inntak. Still maskinen på det tykkeste hakket (O) og sveiv deigen gjennom.
Sett pastamaskinen på ett hakk tynnere (1) og kjør deigen igjennom en gang til. Fortsett med ett hakk til (2) og brett deigen fra endene inn til midten slik at du får en jevn rektangulær pastaplate med rette kanter.
Del pastaleiven i to med en kniv, slik at du har to like store deler. Legg plastfilm over den ene delen så den ikke tørker ut.
Bland sammen kremost, hakket timian og pepper etter smak. Legg blandingen i en sprøytepose.
Kutt ut to runde pastabiter per ravioli, for eksempel med et syltetøysglass. Sprøyt en ring av kremosten på den ene pastabiten. Ringen må være større enn en eggeplomme, men det må fortsatt være plass utenfor til å klemme raviolien sammen.
Legg eggeplommen midt på pastabiten. Plommen må være hel. Legg den andre pastabiten oppå.
Klem de to pastabitene sammen i kanten. Start fra en kant og beveg deg rundt egget, bruk gjerne en gaffel. Det er veldig viktig at det blir så lite luft igjen som mulig – samtidig må du selvfølgelig unngå at eggeplomma sprekker.
Når du har ravioliene klare, varmer du opp vann med salt til kokepunktet i en gryte. Mens du venter, smelter du smør i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsetter du hakkede hasselnøtter, og lar smøret trekke til seg smaken og brunes.
Når vannet koker, har du i ravioliene i vannet i 2 minutter. Ta så ravioliene forsiktig ut av vannet, og vender dem noen sekunder i det varme nøttesmøret. Servér med nøttesmør og ekstra hasselnøtter.
Fin vaniljesaus
Vaniljesaus er et naturlig tilbehør til desserter med bær, blåbærpai, bakte epler,sjokoladepudding eller gelé.
Ingredienser (4 personer)
* 5 dl melk
* 1 stk vaniljestang eller litt vaniljesukker
* 2 egg
* 1⁄2 dl sukker
* 1 ts maisstivelse (maizena)
Fremgangsmåte:
Lag et snitt i vaniljestangen og skrap ut vaniljefrøene med en teskje eller en butt kniv. Ha vaniljefrøene i en kjele sammen med resten av ingrediensene.
Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk, eller dryss litt sukker på overflaten.
PS! Det er kornene fra vaniljestangen som gir den aromatiske smaken på sausen. Vil man ha en ekstra fyldig vaniljesaus kan man vispe inn litt stivpisket kremfløte like før servering.