Istanbul er en vibrerende smeltedigel av historiske og moderne attraksjoner og severdigheter.Foto: Republik
Norwegian har åpnet rute til Europas største by
Litt over 203 000 nordmenn valgte ferie i Tyrkia i fjor. Da snakker vi fortrinnsvis sol, sommer og strandliv i Alanya. Nå har Norwegian åpnet for spennende og annerledes storbyferie i Tyrkia, med sin nye rute til fargerike Istanbul, 3,5 time fra Oslo.
Bjørn B Jacobsen (69), som har skrevet denne saken, er én av Norges mest erfarne reiselivsstrateger, produsent av events og begivenheter, og tidligere journalist.
Han kommenterer utviklingen i reiselivet og besøksindustrien for Horecanytt.no, både her hjemme og internasjonalt.
1,4 millioner nordmenn reiste på 7,6 millioner
utenlandsreiser i fjor. De fleste av oss eksperimenterer som kjent ikke unødig
når vi snakker ferie. Da safer vi gjerne. Jeg har eksempelvis aldri vært i
Tyrkia, følgelig heller ikke i Istanbul.
Hadde jeg muligens et knippe fordommer
å sjekke ut? Noe a la d jeg tenke første gang jeg besøkte Kina og Beijing.
Kunne dette virkelig være noe å skrive hjem om? Noe å anbefale folk flest?
Fascinerende kontraster
Joda, Istanbul overrasket positivt. Ikke minst med
usedvanlig fasinerende kontraster. Det gamle og historiske, husk byen het
Konstantinopel før i verden. Dette mot det gnistrende moderne. Verdens mest
avanserte cruisehavn, og en flyplass kåret til «Airport of the year» fire av de
fem årene den har vært i drift siden 2018. Da har du slått an tonen som en
storby å regne med.
Du får den første aha-indikasjon når du lander og taxer
inn til gedigne Istanbul Airport. Du har landet i en by som vil vise verden at
den ikke bare henger med, men helst vil ligge i tetsjiktet.
«Airport Of The Year»
Har du en flyplass som handterer 85 millioner reisende,
en kapasitet på 200 millioner passasjerer årlig, 6 rullebaner, 120 ulike
flyselskaper, 20 nye flyselskaper bare i fjor, P-kapasitet for 70 000 biler,
egen moské med plass til 6000, en flyplass som har fått den største pokalen
blant alle verdens flyplasser, ikke bare én gang men fire av de fem årene
flyplassen har eksistert, ja, da kan flyplassjefen lene seg tilfreds tilbake i
skinnstolen med et realt glass Raki, den tyrkiske nasjonaldrikken, ikke ulik
grekernes Ouzo, og skåle med den norske arkitekten Gudmund Stokke, som har
tegnet det gedigne terminalbygget.
Sikkerheten er høy, både ved ankomst og avgang, og de 3500
menneskene som jobber med sikkerhet på flyplassen, godt assistert av 9000
CCTV-kamera, presenterte seg effektive og positive, som ikke alltid er
tilfellet ved verdens flyplasser.
198 milliarder kroner
Istanbul er svært, ja i så mange dimensjoner. Ikke bare
som Europas største by befolkningsmessig sett, men til og med verdens mest
besøkte by i fjor, med London og Dubai på andre og tredje plass.
I år sikter
Istanbul mot 19 millioner besøkende, til en verdi av 18 milliarder dollar (198
milliarder kroner), mens Tyrkias mål er 63 millioner turister og en
verdiskapning på nivå 86 milliarder dollar.
30 millioner gjestedøgn
At Istanbul vokser turistisk, som en stadig mer attraktiv
destinasjon å besøke, er det ikke tvil om. Fra 2014 med 11,8 millioner
turistankomster, gjestet 17,3 millioner turister Istanbul i fjor. Ser vi på
antall gjestedøgn i Europa, hadde Istanbul nesten 30 millioner gjestedøgn i
2022, Roma 20,3 millioner, Barcelona 19,7, Amsterdam 18,2, Madrid 17,6, mens
Stockholm hadde 14,3, og Oslo hadde 6,3 millioner gjestedøgn i fjor. London
topper med 59,1 millioner, fulgt av Paris med 50,1, med Istanbul på tredje plass.
Tre hele dager i en by nesten dobbelt så folkerik som
London, blir naturlig nok en smule speed dating-preget. Du rekker ikke over
alt. På den annen side, en god date er som kjent aldri å forakte, så hva er det
å rapportere når fordommene har brynt seg på faktiske tyrkiske opplevelser,
allehånde kategorier?
Høy service, rent og pent
Istanbul er utvilsomt verd et besøk. Det er den absolutte
kortversjonen. Spennende beliggende i skjæringspunktet mellom øst og vest. En
storby med én fot i hver verdensdel. Delt av det kjente Bosporos-stredet. Asia
på den ene siden av byen, Europa på den andre. En fasinerende virkelighet.
Ingen annen by i verden kan by på denne geografiske festligheten.
Hva er vi nordmenn opptatt av om ikke god service, rent
og pent, når vi er på utflukt. Her overrasker Istanbul big time, for å si det
på Instagram-norsk. Gjennomgående trivelig og god service, ja over hele fjøla.
Mennesker overalt med koster og støvbrett. Her har mange byer mye å lære, også
her hjemme. Et godt visuelt første inntrykk handler om å kommunisere en
attraktiv by. Hører dere ordførere, kommunaldirektører og turistsjefer.
Istanbul er en fest
Unik på så mange vis. Byens storhet, både bokstavelig
historisk og befolkningsmessig med sine rundt 20 millioner istanbullittere. En
skattekiste av ikke minst historiske opplevelser, tilrettelagt på glimrende vis
for publikum. Massevis av tilgjengelige guider ved de kjente attraksjonene,
proppfulle av lokalhistorie og anekdoter.
Dette kombinert med enhver storbys stolte dna;
Michelin-restauranter, high end shopping, kultur og moderne museer; der har du
Istanbul. Byen har snart 3.000 hoteller med 243.000 senger. Her kan du velge
mellom det mest luksuriøse, som én natt i «Oriental Bosphorus Suite» på
Mandarin Hotel nede ved vannkanten på Bosporos-stredet, for den nette sum av
191.000 kroner natta. Men, du får sen utsjekk da! For oss som ikke har flyttet
til Sveits, har Istanbul hoteller alle kategorier. De store internasjonale kjedene
er selvsagt på plass; Hilton, Marriott, Ritz-Carlton, RadissonBlu, for å nevne
noen, til priser vi er familiære med i Norge.
Kun 3,5 timers flytid
Det er til å begripe når jeg spør Eline Hyggen Skari,
senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, om den nye flyruten, og hun svarer:
– Det er tydelig at Istanbul er et spennende reisemål. En
by mange ønsker å besøke. Vår nye rute er godt mottatt, og vi ser at de fleste
som ønsker å reise på storbyferie til Istanbul så langt, velger seg tiden nå på
forsommeren, og litt sensommer frem mot høsten.
Til å være i kjøkkendøra til Asia, er det overraskende
kort flytid til Istanbul. Som å fly til Barcelona. Knapt 3,5 time. Det
gjør Istanbul til et aktuelt og spennende «city break»-produkt, for en langhelg
fra onsdag til søndag, søndag til onsdag, eller en hel uke. Med en smule
planlegging av hva du ønsker å se og gjøre, er en langweekend greit, men en uke
har aldri skadet noen, og som sagt; dette er Europas største by, proppet med
ting å se og gjøre.
Istanbul har noe for enhver smak. Bokstavelig talt.
Hoteller, restauranter og butikker. Fra Louis Vuitton til mannen med solbrunt
og iherdig levd ansikt, sittende på fortauet med sitt grenseløst utvalg av
skruer i løsvekt.
Jens på båttur
Hva så med mine fordommer; helhetsinntrykket, maten,
opplevelsene, i det hele tatt? Joda. De ble lettere maltraktert, og da snakker
jeg Istanbul som destinasjon for turisme, ikke politikk og samfunnsstruktur,
selv om det alltid er greit å ha en smule kunnskap om land og destinasjoner vi
besøker.
Apropos; det er ikke lenge siden vi så bilder av Natosjef
Jens Stoltenberg og president Recep Tayyip Erdogan, på båttur på
Bosporos-stredet, sammen med sine koner. Javisst. Jens så ut til å trives på
langweekend i Istanbul, selv om han åpenbart hadde litt andre prioriteringer
enn oss i ut-på-tur-ligaen. Og; vi skal ikke kimse av, når vi først er innom
Jens, at Tyrkia er Natos nest største militærmakt, etter USA.
Fantastiske Hagia Sofia
Istanbul byr på sjeldne historiske opplevelser. Som den
berømte Hagia Sofia-moskeen, tatt inn på UNESCOs verdensarvliste i 1985, og
besøkes av 3,5 millioner mennesker årlig. Hagia Sofia
ble bygget først gang 537 etter Kristus, har brent ned og blitt bygget opp
igjen tre ganger. Det var mektig å oppleve, også for oss som ikke har
noe forhold til moskeer. Hagia Sofia har fått sitt eget «high tech»-museum like
ved moskeen, som gav en fin audiovisuell historiefortelling om moskeens
dramatiske fortid.
Det er sus over Konstantinopel
Istanbul renner nesten over av historie og tilrettelagte
attraksjoner, samtlige med en usedvanlig rik historie. Konstantinopel er et
navn de fleste av oss født før TikTok overtok verdensherredømmet, har hørt om.
Byen var hovedstad i tre store riker: Det romerske, det
bysantinske og det Osmanske riket. I dag heter Konstantinopel, ja nettopp,
Istanbul.
57 000 restauranter
London er kjent for sine mange restauranter, i underkant
av 15 000. Det sier det litt når Istanbul inviterer på i underkant av 57 000
restauranter og kafeer. I alle kategorier må vite. Fra to Michelin-stjerner til
Burger King, Starbucks og all verdens uteserveringer.
Er ikke mange storbyer, om noen, som gir deg valget
mellom 360 «roof top»-restauranter, men det gjør Istanbul. Jeg satt på taket på
én av disse, på hotellet jeg bodde, og spiste fluffy eggerøre med aldeles
nybakt brød. Tyrkerne både elsker og er rå på brødbakst, ja de har til og med
Guiness-rekord i brødspising som befolkning. Glem kneip og spiralloff. Her får
du velsmakende lokale tyrkiske varianter. Mange av roof top-restaurantene er
lokalisert på hotellene, som betyr at du kan innta frokosten i friske
uteomgivelser, med storslått utsikt over Bosporos-stredet.
Båttur på Bosporos
Båttur på Bosporos, gjerne mot kveldstid, kommer du ikke
unna i Istanbul. Det kryr av turbåter, store og små, som loffer rundt langs på
begge sider av det tre mil lange stredet. Her ligger restauranter, hoteller,
villaer, moskeer og historiske bygninger tett i tett langs sjøkanten. Den
asiatiske delen av Istanbul på den ene siden av stredet, og den europeiske på
den andre.
En fin opplevelse å tøffe rundt mens sola diskret takker
for seg, og mørket siger inn. Når båten jeg var på la til kai, kunne jeg skreve
rett inn på «Lacivert Restaurant», en såkalt «fine dining»-restaurant, helt
nede i vannkanten på den asiatiske siden av Istanbul. En og en halv times
båttur i den friske sjøluften, hadde virkelig yppet matlysten.
Spennende smaker
Servitørene stod klare som gardister. Det var duket for
en symfoni av småretter, med base i den kulinariske tradisjonen fra den rike
historien til Bosporos. Dette sagnomsuste stredet, spiskammer for de mange
restaurantene langs vannkanten, som bare kan høste av de fine råvarene.
Joda. Selvfølgelig får du kebab
i kebabens vugge, men Istanbul trakterer deg med all verdens menyer. Mye
smakfull fisk og skalldyr, kreativt og spennende anrettet.
Hver onsdag og søndag er det
avganger med Norwegian fra Gardermoen. Europas største by er herved anbefalt.
Ta med gode sko, matlyst og humør, så ordner istanbullitterne resten.