Sprudlende mai-varianter

Musserende vin har høy syrestruktur og er svært matvennlige. Her er noen bobleviner i ulike prisklasser fra ulike land som passer til mat, og som kan nytes alene.

Publisert
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Piemonte, Italia

Gancia Alta Langa 36 Mesi er en musserende vin fra Italia. Gancia var det første vinhuset som produserte musserende vin på den tradisjonelle metoden i Italia, sterkt inspirert av de legendariske champagnehusene fra nabolandet. Navnet Alta Langa er en samlebetegnelse på de beste områdene i Piemonte for produksjon av musserende vin av Chardonnay og Pinot Noir.

Gancia Alta Langa 36 Mesi

Varenr.: 10119101 (Vinmonopolet)

Pris: 190 kroner (basisutvalget)

Champagne, Frankrike

Sør i Champagne ligger historiske Château de Bligny, der første vinstokkene ble plantet på 1200-tallet. Château de Bligny er den eneste druedyrkeren og produsenten i Champagne som har tillatelse til å benytte betegnelsen «Château». Champagne passer til alt, fra spekemat og røkelaks til aperitiff og dessert.

Champagne Marcel Pierre Brut

Varenr.: 125301 (Vinmonopolet)

Pris: 250 kroner (basisutvalget)

Spania

Cava er beviset på at musserende vin verken må være jålete eller veldig dyrt. Desto mer du smaker på Cava, jo flere paralleller til Champagne finner du – men selv om mange har både kvalitet og stil som Champagne, er Cava er stort sett rimeligere. De mest brukte druene er Macabeo, Parellada og Xarel-lo og Chardonnay. For å kalle vinen Cava, må vinen ligge minst ni måneder på bunnfall, og den må produseres etter Méthode Traditionelle, med annengangsgjæring i flaske. Foruten å være egnet som aperitiff, passer den sammen med fisk, skalldyr og matretter med lyst kjøtt.

Hola Cava Brut Pink

Druer: Xarel-lo, Macabeo og Pinot Noir.

Varenr.: 6292301 (Vinmonopolet)

Pris: 135 kroner (bestillingsutvalget)

Alsace, Frankrike

Crémant er musserende vin fra Frankrike som lages etter den tradisjonelle metoden. Den gjennomgår en annengangsgjæring på flaske, akkurat som i Champagne. I Frankrike er Crémant d'Alsace den klare favoritten, og når det kommer til musserende vin med en Appellation d’origine controlée er det kun Champagne det selges mer av. Passer som aperitiff, til sjømat, lyst kjøtt og ost.

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

Druer: Lik mengde Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Blanc.

Varenr.: 5540901 (Vinmonopolet)

Pris: 180 kroner (basisutvalget)

Italia

Filodora er resultatet av en nøye seleksjon og vinifikasjon av druer som vokser i hjertet av det avgrensede Prosecco-området øst i Veneto.Tommasi familien viser her sin allsidighet og mestringsevne av de klassiske venetianske vinstilene. En av Norges mest populære musserende viner.

Tommasi Filodora Prosecco

Varenr.: 9654601 (Vinmonopolet)

Pris: 148 kroner

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS