Norske skalldyr. (Foto Christina Neumann, Norges sjømatråd)
Norske skalldyr. (Foto Christina Neumann, Norges sjømatråd)

Muligheter og utfordringer i skalldyrbransjen

Norges sjømatråd inviterer til skalldyrkonferanse der både veletablerte og nyetablerte skalldyraktører får inspirasjon, tips og gode råd på menyen. Det hele skjer 28. mai, og blant foredragsholderne er blant andre Heidi Bjerkan.

Publisert

Norske skalldyr er i vinden som aldri før. For produsenter, eksportører og innkjøpere kan skalldyrdrømmen by på store muligheter, men også utfordringer og skjær i sjøen.

Stort potensial

I 2018 eksporterte Norge skalldyr for 1,75 milliarder kroner. Det er over 200 millioner kroner mer enn året før. Samtidig er potensialet langt større; for noen av de største skattene ligger fortsatt på eller under havets bunn uten å bli utnyttet. Etterspørselen fra utlandet er stor, og norske skalldyr står på menyen til nesten samtlige av årets nordiske Michelin-guide-restauranter.

– Skattene er der, men mange opplever infrastrukturen som tungrodd og sliter med å komme i gang eller å utvide, sier rådgiver for markedsinnsikt og markedsadgang i sjømatrådet, Josefine Voraa.

Seminar for hele verdikjeden

Støtteordninger for ny- og veletablerte, synspunkter fra dagligvarehandelen, krav til eksportører og leverandører og hvordan få skalldyr inn på topprestauranter er derfor blant temaene på konferansen.

Seminaret er rettet mot hele verdikjeden i skalldyrsegmentet: fra produsenter og eksportører til restauranter og dagligvarehandelen.

Inspirasjon og gode råd

Josefine Voraa forteller at sjømatrådet nesten ukentlig får henvendelser fra skalldyrnæringen med spørsmål om logistikk, regler, finansiering og markedsforhold.

Konferansemenyen er derfor satt sammen med bakgrunn i spørsmål fra næringen. På menyen står temaer som nye arter, uregulerte arter, trender, bærekraftig emballasje, levende eksport og skalldyr som high-end-produkt. Noen av spørsmålene som blir belyst under konferansen 28. mai er:

Hvordan jobber Norges sjømatråd med skalldyr som spydspiss for Norge som sjømatnasjon?

Hvilke støtteordninger finnes hos Innovasjon Norge enten du er ny- eller veletablert?

Hvilken strategi har Rema 1000 for å øke skalldyrkonsumet?

Bjerkan på plass

Blant innlederne finner vi navn som Heidi Bjerkan fra Credo, Scalmarin, Capefish og Rema 1000.

– Det blir også satt av god til spørsmål og samtaler. Viktigst av alt er at konferansen kan være en møteplass for alle i skalldyrbransjen der det blir tid til inspirasjon, tips og innspill fra andre aktører, forteller Voraa.

Hun legger til at også grossister kan ha stor nytte av å bli med på skalldyrkonferansen.

– Skalldyrkonferansen 2019 er stedet for å lære mer om hva som rører seg i skalldyrnæringen og knytte nye kontakter, sier hun.

Konferansen arrangeres på Stratos (på toppen av folketeaterbygningen) i Oslo.

Her finner du mer informasjon, hvem som er foredragsholdere, og her du melde deg på konferansen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS