Musserende festvarianter

Musserende vin blir ofte valgt når dagene blir varmere og kveldene lengre, eller til festlige anledninger, som 17. mai.

Publisert

Med høy syre er vinene også svært matvennlige vinvalg til koldtbordet. Her er noen tips til kvalitetsbobler i forskjellige prisklasser som både er egnet til mat eller kan nytes alene.

Det musserende salget

I 2017 solgte Vinmonopolet over 4,8 millioner musserende vin, en økning på 1 % fra året før.

Over halvparten av den musserende vinen som selges, er fra Italia. I 2017 solgte Vinmonopolet 2 427 725 liter, en nedgang på nesten 4 % fra året før. Salget av musserende vin fra Frankrike, derimot, økte med 10,5 % i 2017 – til 1 113 469 liter. Fra Spania solgte Vinmonopolet 1 085 518 liter i 2017, en økning på 2,2 % fra året før.

Italiensk musserende fra Lombardia

Lombardia ligger helt nord i Italia og grenser mot Sveits. Det kjølige alpeklimaet gjør området perfekt for Pinot Nero-druen. Her produseres det musserende vin av høy kvalitet etter Charmat-metoden, der annengangsgjæringen skjer i lukket tank før vinen tappes på flaske.

En matvennlig vin og et godt alternativ til prosecco.

Tommasi Perla Appassionato Brut

Land/distrikt: Italia/Lombardia

Druer: Pinot Nero (100 %)

Alkohol: 11,5 %

Vinmonopolnr.: 5419601

Pris: 146 kroner (Vinmonopolet, bestillingsutvalget), 114,52 kroner (horeca)

Crémant d'Alsace

Crémant er musserende vin fra Frankrike som lages etter den tradisjonelle metoden – den gjennomgår en annengangsgjæring på flaske, akkurat som i Champagne. I Frankrike er Crémant d'Alsace den klare favoritten, og når det kommer til musserende vin med en Appellation d’origine controlée er det kun Champagne det selges mer av.

Lages etter samme metode som Champagne og lagres, avhengig av årgang i 16 – 24 måneder på bunnfall. Passer som aperitiff, til sjømat, lyst kjøtt og ost.

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

Land/distrikt: Frankrike/Alsace

Druer: Chardonnay (33,3 %), Pinot Noir, 33,3 %) og Pinot Blanc (33,3 %).

Alkohol: 12 %.

Vinmonopolnr.: 5540901

Pris: 177 kroner (Vinmonopolet, basisutvalget), 137,33 kroner (horeca)

Champagne

Syd i Champagne ligger historiske Château de Bligny, der første vinstokkene ble plantet tilbake på 1200-tallet. Château de Bligny er den eneste druedyrkeren og produsenten i Champagne som har tillatelse til å benytte betegnelsen «Château». Champagne passer til alt, fra spekemat og røkelaks til aperitiff og dessert.

Champagne Marcel Pierre Brut

Land/distrikt: Frankrike/Epernay, Champagne

Druer: Pinot Noir (60 %), Pinot Meunier (30 %), Chardonnay (10 %)

Alkohol: 12 %

Vinmonopolnr. 125301

Pris: 249,50 kroner (Vinmonopolet, basisutvalget), 205 kroner (horeca)

Spansk musserende - Cava

Cava er beviset på at musserende vin verken må være jålete eller veldig dyrt. Desto mer du smaker på Cava, jo flere paralleller til Champagne finner du – men selv om mange har både kvalitet og stil som Champagne, er Cava er stort sett rimeligere. De mest brukte druene er Macabeo, Parellada og Xarel-lo og Chardonnay. For å kalle vinen cava må vinen ligge minst 9 måneder på bunnfall, og den må produseres etter Méthode Traditionelle, med annengangsgjæring i flaske.

Foruten å passe som aperitiff, er den egnet til fisk, skalldyr og matretter med lyst kjøtt.

Hola Cava Brut Pink

Land: Spania

Druer: Xarel-lo, Macabeo og Pinot Noir

Alkohol: 11,5 %

Vinmonopolnr.: 6292301

Pris: 132,50 kroner (Vinmonopolet, bestillingsutvalget), 106 kroner (horeca)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS