Hurtigruten er en av sju norske nominerte til den nye nordiske matprisen Embla. (Foto: Morten Holt)

Norske kandidater til nordisk matpris

De norske kandidatene som skal representere Norge, og konkurrere om den nordiske matprisen Embla, er nå klare. Prisene deles ut i København i august.

Publisert
Tingvollost er også en av de sju nominerte fra Norge. (Arkivfoto: Alexander Hagstadius)

De nominerte er:

Årets mathåndverker: Tingvollost

Årets råvareprodusent: Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda

Årets matgründer: North Sea Salt Works

Årets mat til barn og unge: Geitmyra matkultursenter (Oslo)

Årets matformidler: Matmagasinet NORD

Årets matdestinasjon: Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros

Årets mat til mange: Hurtigruten

– Disse kan vi være stolte av, sier jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Sju av 38 slapp gjennom nåløyet

For første gang er det opprettet en nordisk matpris, Embla, som skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet.

Siden 14.mars i år har man kunnet nominere kandidater i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, i tillegg til Ålandsøyene. Juryarbeidet er nå avsluttet, og i Norge ble det nominert 38 kandidater fordelt på syv kategorier.

Les også: Embla – ny nordisk matpris

Danmark i år, Norge 2019?

Embla hyller det ypperste i det nordiske kjøkkenet. Prisen ble etablert for å styrke den nordiske matidentiteten- og kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Prisen skal deles ut hvert annet år, og i år er det Danmark som er vertsland for Embla. Hvem som skal være vertsland i 2019 er ikke avgjort ennå.

Her finner du de nominerte fra alle de nordiske landene

Kanskje helt til topps?

– Alle kandidatene som skal representere Norge, uansett kategori, står for kvalitet. Jeg ser frem til det videre juryarbeidet sammen med de andre nordiske juryene. Forhåpentlig vil noen av de norske kandidatene nå helt til topps, sier Lars Petter Bartnes.

Seks nordiske landbruksorganisasjoner samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) står bak prisen, som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd.

– Dette er et resultat vi kan være stolte av. Flere utpeker seg som naturlige kandidater innen sitt fagfelt og er til inspirasjon for andre, sier jurymedlem og kokk Even Ramsvik (kokkekollektivet Lava).

Copenhagen Cooking

Alle de nominerte skal delta under matfestivalen Copenhagen Cooking 23.-24. august 2017 hvor en nordisk jury skal kåre en nordisk vinner i hver kategori. Samlet kom det inn 185 nominasjoner, fordelt på de ulike nordiske deltakerne.

– Jeg tror flere av de norske kandidatene har reelle muligheter til å vinne i København, sier Ramsvik.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS