En smak av trøndersk høst

I en tid hvor vår reiseaktivitet stort sett baserer seg på å gjenoppdage hva vi har utenfor vår egen inngangsdør, har søkelyset på å leve tett på og i takt med naturen fanget nordmenns interesse på en ny måte.

Illustrasjonsfoto: Marius Raa

I Trøndelag finnes det flere aktører som har spisset sitt budskap rundt spennende og lærerike opplevelser for å vekke interesse rundt bruk av naturens ressurser. Bli med på sanking, fiske, jakt eller fjelltur og få en smak av Trøndelag i høst.

Vill mat! Lær deg å sanke fra naturen

På det tidligere småbruket Venåsen på Inderøy bor Ane Marit Willmann og Geir Arne Myren som startet konseptet Vill Mat i 2015. Med stor kompetanse på ville nyttevekster og deres bruk i mat og drikke, ønsker de å videreføre tradisjoner og benytte seg av ressursene naturen byr på. De leverer råvarer til flere store kjøkken, blant annet Michelin-restaurantene Fagn og Speilsalen i Trondheim. På gården og i naturen rundt på Inderøy arrangerer Vill Mat kurs, workshops og andre opplevelser hvor du kan lære deg å gjenkjenne, bruke og tilberede ville vekster fra naturen i spennende måltid ute i naturen, med mulighet for glampingovernatting.

Urkorn og bakekurs med Gullimunn

På Innherred har flere gårder gått sammen under fanen Gullimunn for å drive med økologisk landbruk og produksjon. De har søkelys på å bruke naturens naturgitte gaver, og gir mulighet for spennende besøk og opplevelser for nye gjester. Gårdene Rølia, Bjerkem, Ner-Salberg, Fuldseth og Grandan Midtre på Innherred har slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn – gamle kornsorter med uovertruffen kvalitet og næringsverdi. Et verdifullt innslag i kosten, ispedd sunt bondevett og kjærlighet til naturen. Cecilie Røli fra gården Rølia og Torunn Bjerkem har fordypet seg i urkornets bakeegenskaper og helsegevinster, og arrangerer flere bakekurs for nybegynnere og viderekomne i Rølia og på Bjerkem.

Meråkerfjell – sørsamiske mattradisjoner

Hos Lillian Brandsfjell på hestegården Meråkerfjell får du mulighet å bli bedre kjent med sørsamisk historie og kulturtradisjoner gjennom et besøk i den nybygde Gåetijen. Samiske tradisjoner er tett knyttet opp mot bruk av reinsdyr og deres livssyklus. Reinsdyrkjøtt er svært ettertraktet, og er noe av det reneste og helsemessig beste kjøttet vi kan få. Når høsten går mot vinter kommer reinsdyra ned fra fjellet, og det vil også bli mulighet å hilse på dyra, og kanskje prøvekjøre en tur i reinsdyrslede inn over fjellheimen. Brandsfjell er også håndverker som produserer og selger samiske håndverksprodukter. Meråkerfjell Ridesenter har nærmere 70 islandshester, og arrangerer rideturer for både små og store grupper, gjerne med fjellfiske på turen.

Soppsanking og viltkjøtt på Mokk Gård

Mokk Gård utenfor Steinkjer driver Kristin og Kjell Delbekk gårdsturisme i fantastisk naturskjønne omgivelser. Her finnes et bredt spekter av spennende aktiviteter som grottesafari, sykling, fiske, jakt, hundekjøring og fjellturer. På Mokk Gård kan man nyte nydelig, hjemmelaget mat tilberedt av naturens råvarer med mye fokus på viltkjøtt, bær, sopp og grønnsaker fra nærområdet. Rikelige porsjoner med tradisjonell bondekost serveres i spisesalen i det særegne over 100 år gamle hovedhuset. En opplevelsesgård i vill natur for hele familien!

Jakt og fiske ved Namsentunet

Ved Namsentunet i Grong tilbys overnatting med ulike pakketilbud hele året for friluftsaktiviteter. De har spesialisert seg på å ta imot grupper til jakt- eller fiske med profesjonell guiding. Laksesesongen ved Namsenelva er over, men fjellfiske i et av de fire fjellsjøene i nærheten byr på både ørret og røye. Når snøen kommer går det merkede løyper inn i fjellet fra Namsentunet, så da venter bålkaffe, dyresporjakt og mat i det fri. Namsentunet har også guidede jaktturer på høsten, hvor du kan bli med i gruppe og fange ulike skogsfugler, hjort eller elg.

Fiskeeldorado og fjell-liv ved Ingulfsvann-Vestre

Inne på fjellet i Lierne finner vi gården til Tove, Tom Johnny og deres barn Albert og Jens. Her er også et stort fjellområde med masse fiske- og friluftsmuligheter med overnatting året rundt. Familien ønsker å bruke sin villmarkseiendom for å tilgjengeliggjøre og dele naturopplevelser med besøkende. Fokuset ligger på å senke skuldrene og koble av i takt med naturens puls, og gjerne prøve lykken ved et av de mange fiskevann som er tilgjengelig på fjellturer i området. Her kan guiden ta med grupper på hyttetur, båttur, egen villmarkscamp på ei øy, eller fisketur hele året.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS