Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Jippi - en kvinnelig seier!

LEDER: Halvar Ellingsen er en likandes kar og en svært dyktig kokk. Men jeg har likevel en følelse av at de fleste satte ekstra stor pris på at det var Renee Fagerhøi som vant den første norske utgaven av Top Chef.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 3/2016.

Det er langt mellom de kvinnelige toppkokkene – eller rettere sagt, konkurransekokkene, her til lands. Og det er like gæli i resten av Europa – og verden, selv om kvinnene besatte de to første plassene i det latinamerikanske uttaket til Bocuse d’Or nylig.

Når Europas kokkeelite om få dager reiser til Budapest og Bocuse d’Or Europe, stiller det 20 kokker i konkurranseboksene. 20 menn.

I løpet av Bocuse d’Or-historien har en eneste kvinne klart å vinne. Lea Linster fra Luxembourg gikk til topps i 1989, den gang Eyvind Hellstrøm ble nummer fem. Linsters seier er for øvrig den eneste pallplasseringen av en kvinne i Bocuse d’Or noen sinne.

Norge har aldri hatt en kvinnelig deltaker. De har egentlig aldri vært i nærheten av å få delta heller.

Under uttaket til Bocuse d’Or (2010 og 2011) i Årets kokk på Smak09 var det riktignok to av seks kokker som var jenter; Kari Innerå og Heidi Bjerkan. Men de nådde ikke opp på pallen. Siden har ingen jenter forsøkt å bli Norges Bocuse d’Or-kandidat.

Hva er så årsaken? Nå er kokkefaget til de grader mannsdominert, men vi skal ikke så mange tiår tilbake i tid da det var en sjeldenhet med mannfolk ved kjøkkenbenken. Det var jentene som kunne lage mat. Med det historiske bakteppet, burde det jo være hunkjønnet som skulle ha dominert kokkekonkurransene.

Men den gang ei.

Derfor er det ekstra moro at Renee Fagerhøi «knuser» alle sine mannlige konkurrenter, og sørger for et håp for den kvinnelige konkurransekokkestanden for fremtiden (PS! Hyggelig var det også at det deltok tre andre jenter i Top Chef).

Vi ser frem til å se Norges første kvinnelige Bocuse d’Or-deltaker.

Morten Holt
Redaktør

Les mer om Horeca 3/2016 her

Powered by Labrador CMS