Kreativ Catering er nominert i kategorien Årets storkjøkken i Matprisen 2024.
Kreativ Catering er nominert i kategorien Årets storkjøkken i Matprisen 2024.

Dette er de nominerte til Matprisen 2024

Bakere, ystere, fiskere, matbutikker, storkjøkken og restauranter er alle blant årets nominerte til Matprisen.

Foredling av fisk, tang og tare. Tre av årets nominerte: Juviksild og Halvors Tradisjonsfisk i kategorien Årets produsent og Lofoten Seaweed i kategorien Debioprisen.
Foredling av fisk, tang og tare. Tre av årets nominerte: Juviksild og Halvors Tradisjonsfisk i kategorien Årets produsent og Lofoten Seaweed i kategorien Debioprisen.

I det 11. året Matprisen arrangeres, møter vi 24 mennesker, organisasjoner og virksomheter fra hele landet. De representerer bredden av aktører som tenker og handler bærekraftig og økologisk fra fjord og jord til butikk og bord.

Ni kategorier

Halvar Ellingsen og Kvitnes går er nominert i kategorien Årets kjøkken.

Matprisen har ni priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Årets råvareprodusent, Debioprisen, Årets formidler, Årets salgskanal og Årets utfordring. 

Mikael Svensson driver Kontrast, som har to stjerner i Michelin-guiden.
Mikael Svensson driver Kontrast, som har to stjerner i Michelin-guiden. Han er jurymedlem for Matprisen 2024.

Under prisutdelingen deles også ut det årlige stipendet fra KokkeKarlas Legat som går til en ung kvinnelig kokk. 

Av prisene er Årets råvareprodusent en ny kategori i år. 

Jurymedlem og restauratør Mikael Svensson forklarer den nye prisen slik:

– Det finnes ganske enkelt for mange dyktige produsenter! I år har vi derfor valgt å lansere en ny produsentkategori; Årets råvareprodusent. Den gode råvaren er utgangspunktet for alt som kommer etterpå, og får ikke alltid den oppmerksomheten den fortjener.

Rikt utvalg av kandidater

Holmen Lofoten er nominert i kategorien Årets kjøkken.
Holmen Lofoten er nominert i kategorien Årets kjøkken.

Etter en lengre vurderingsprosess, har Matprisens uavhengige fagjury funnet fram til dette knippet nominerte fra et rikt utvalg av kandidater. Alle kjennetegnes av å sette bærekraftig mat og drikke i sentrum for sitt virke.

– Det er mange her i landet som fortjener ros og heder, men kanskje spesielt de aktørene i Mat-Norge som står fram som ledestjerner for sine bransjer. Ved å velge produksjonsformer hvor bærekraft og økologi står i sentrum, kombinert med nytenking og målrettet innsats, bidrar de til å fremme et matsystem med større mangfold, flere muligheter og sterkere tilhørighet – til det beste for mennesker, dyr og miljøet rundt oss, sier jurymedlem og økobonde Ingri Rosén Guren.

Se alle de nominerte nederst i saken

Hyller og løfter fram folk fra hele næringskjeden

Bredden i nominerte viser at man kan gripe tak i dagens utfordringer knyttet til dyrevelferd, biologisk mangfold og lokale verdikjeder fra ulike vinkler – hvis man våger, kommenterer juryen.

Matprisen hyller og løfter fram folk fra hele næringskjeden som bryr seg om miljømessig og sosial bærekraft, økologi, god dyrevelferd, lokal produksjon, sunn havforvaltning og et landbruk som verner om jorda og naturmangfoldet. I år avholdes prisutdelingen på Sentralen 11. november. Her vil vinnerne i alle kategoriene annonseres.

De nominerte til Matprisen 2024 er:

Matprisen (hovedprisen)

Grindal Ysteri er nominert til både til Matprisen og til Årets produsent.
Grindal Ysteri er nominert til både til Matprisen og til Årets produsent.

Camphill Norge

Grindal Ysteri (Trøndelag)

Hanen

Årets kjøkken

Kvitnes gård.

Holmen Lofoten (Nordland)

Kvitnes gård (Nordland)

Varemottaket (Oslo)

Årets storkjøkken

Åpent Bakeri har det siste året markert seg ved å gjøre bærekraftige valg i råvarene, bl.a. ved bruk av andresorteringsgrønnsaker fra lokale produsenter, skriver Matprisens jury. Åpent Bakeri er nominert til Årets storkjøkken. Foto: Åpent Bakeri
Åpent Bakeri har det siste året markert seg ved å gjøre bærekraftige valg i råvarene, bl.a. ved bruk av andresorteringsgrønnsaker fra lokale produsenter, skriver Matprisens jury. Åpent Bakeri er nominert til Årets storkjøkken. Foto: Åpent Bakeri

Kreativ Catering (Oslo)

Øyafestivalen (Oslo)

Åpent Bakeri (Oslo)

Årets produsent

Juviksild er nominert i kategorien Årets produsent.
Juviksild er nominert i kategorien Årets produsent.

Grindal Ysteri (Trøndelag)

Halvors Tradisjonsfisk (Troms)

Juviksild (Møre og Romsdal)

Årets råvareprodusent

Astrid Bjørnson (Vestfold)

Huseby gård (Vestfold)

Skjærgaarden gartneri (Vestfold)

Debioprisen

Lofoten Seaweed er nominert til Debioprisen.
Lofoten Seaweed er nominert til Debioprisen.

Fire biodynamiske gårder – Alm Østre, Bergsmyrene, Fokhol og Ommang Søndre (Innlandet og Akershus)

Lofoten Seaweed Company (Nordland)

TilStede mat og mer (Agder)

Årets salgskanal

Eide Handel (Troms)

Haneborg gård (Akershus)

Norganic

Årets formidler

Framtiden i våre hender

Matjungelen

Norges Bygdekvinnelag

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS