Illustrasjonsfoto:

Flere restauranter må slukke lysene for godt

Serveringsbransjen opplevde et ras av konkurser i september, og økningen var på hele 37 prosent sammenlignet med i 2023.

Konkurstakten i Norge fortsetter i høyt tempo. I september gikk 332 virksomheter konkurs – en minimal nedgang på 1,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor (337).

Konkursomfanget er likevel 10 prosent høyere enn snittet av september-konkursene de siste fem årene. Serveringsbransjen utpeker seg med sterk konkursvekst: 41 serveringssteder gikk konkurs i september, 37 prosent flere enn i fjor.

291 serveringsvirksomheter har gått konkurs i løpet av de ni første månedene i 2024.

– Omsetning i milliardklassen forsvinner

Administrerende direktør for Fair Group, Christian Aandalen.
Administrerende direktør for Fair Group, Christian Aandalen.

– Konkursomfanget holder seg på et høyt nivå, og er 10 prosent høyere enn gjennomsnittet i tilsvarende måned de siste fem årene. Vi ser at konkursene er større, flere ansatte rammes og omsetning i milliardklassen forsvinner. Stadig flere serveringssteder står på kanten og presses av en sterk kostnadsvekst over tid, sier administrerende direktør for Fair Group, Christian Aandalen.

Sammenlignet med snittet av antall konkurser i september de siste fem årene, er årets konkursomfang i september 10 prosent høyere, fra 291 i september 2019, til 332 september i år. Konkursene i september førte til at 1847 ansatte går en usikker tid i møte.

Hittil i 2024 har totalt 2939 selskaper gått konkurs, en økning på seks prosent sammenlignet med 2780 konkurser på samme tid i fjor.

Én milliard kroner tapt i verdiskapning i serveringsbransjen hittil i 2024 

291 serveringsvirksomheter har gått konkurs hittil i år, mer enn 1,5 serveringssteder hver eneste virkedag i 2024. Disse konkursene har ført til en tapt omsetning på over én milliard kroner.

– Konkursveksten i restaurantbransjen vitner om at den samlede kostnadsveksten har blitt for stor over tid for bransjen, gjennom økte matvarepriser, husleie og finansieringskostnader. Det krever mye av restaurantene å overføre disse kostnadene til gjestene – og flere klarer ikke dette, sier Aandalen.

Pandemien gjorde at mange ansatte i serveringsbransjen enten skiftet yrke eller forlot Norge. Det har også skapt mangel på arbeidskraft. I NAVs bedriftsundersøkelse for 2024 blir bransjen vurdert som en av næringene med strammest arbeidsmarked i landet, med mangel på over 600 servitører og 1250 kokker. 

Bare rester igjen av kjent Oslo-restaurant 

Blant de konkursrammede serveringsstedene, var Restaurant Rest, drevet av kjendiskokk Jimmy Øien, som tidligere er tildelt Michelin-guidens Young Chef Award. I en uttalelse etter konkursen sa Øien: «Etter covid og nedstengninger, long-covid i likviditeten, strømkriser og dyrtid er det nå tid for å stenge dørene».

Les også: Legger ned Rest. (september 2024)

Husholdningene øker forbruksgjelden 

Samlet rentebærende forbruksgjeld, som består av forfalt kredittkortgjeld og forbrukslån, økte til 134,5 milliarder kroner i august, viser tall fra Gjeldsregisteret. Det siste året har denne gjelden vokst med 6,2 prosent, mot 126,5 milliarder kroner i august 2023.

– Det høye opptaket av forbruksgjeld er et faretegn. Til tross for solide lønnsoppgjør vitner økt gjeldsopptak at husholdningene tyr til usikret kreditt for å finansiere løpende forbruk, sier Aandalen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS