Landbruks- og matminister Geir Pollestad.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Umami Arena samarbeider med landbruks- og matdepartementet

Umami Arena har inngått konferansesamarbeid med landbruks- og matdepartementet. Landbruks- og matminister Geir Pollestad inviterer til konferansen «Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge?» på Umami Arenas åpningsdag den 18. mars 2025.

Konferansen gir konkret og nyttig innsikt i hvordan det vil bli praktisk mulig for offentlige innkjøpere å bidra til økt verdiskapning ved bruk av lokale matprodusenter.

Et annet viktig mål med konferansen er å inspirere til å skape mer mat- og måltidsglede, spesielt for eldre.

– Synliggjøre noen sentrale temaer for matpolitikken

For landbruks- og matminister Geir Pollestad er konferansen en viktig møteplass:

– Jeg ønsker å synliggjøre noen sentrale temaer for denne regjeringens matpolitikk. Gjennom konferansen ønsker vi å gi alle deltakere større forståelse for koblingen mellom offentlige matinnkjøp, og økt norskandel og sikring av den regionale og lokale matberedskapen. Jeg håper også at konferansen vil øke bevisstheten om bruk av norske råvarer, men også bidra til mer matglede for eldre.

Skape enda bedre måltidsopplevelser

Direktør for Umami Arena, Torill Engelberg.
Direktør for Umami Arena, Torill Engelberg.

– Umami Arena er møteplassen som skal fremme handel, inspirasjon og kunnskapsdeling i alle deler av mat- og drikkebransjen, sier direktør for Umami Arena, Torill Engelberg, i en pressemelding.

– Konferansen departementet inviterer til, passer for deg som er lokalmatprodusent, eller ønsker å bruke lokale matprodusenter for å skape enda bedre mat- og måltidsopplevelser i egen hverdag som kokk eller innkjøper i en offentlig eid virksomhet. Konferansen er også superrelevant for næringsmiddelindustrien, politikere, offentlig forvaltning og andre som er opptatt av at vi skal lykkes enda bedre med å øke omsetningen av norskprodusert mat og drikke, sier hun.

Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge?

Innovasjon Norge er med i programkomiteen for denne konferansen, da de jobber mye med tematikk relatert til «Matnasjonen Norge», og er en aktør vi jobber tett sammen med på en rekke områder, forteller Statsråden.

– Visjonen for «Matnasjonen Norge» inneholder stikkord som matglede, matkultur, men også folkehelse og kunnskap om matproduksjon. Men det blir ingen matglede og ivaretakelse av matkultur hvis det ikke er mulig å få tak i gode norske råvarer. Vekst og verdiskapning i hele landet er viktig for meg. I urolige tider er det ekstra viktig å ha en god matberedskap og en høy selvforsyningsgrad av mat, sier Pollestad.

Hva er planlagt innhold på konferansen?

– Offentlig anskaffelse av lokalmat i praksis vil være et eget tema. Sentralt her er hvordan det er praktisk mulig for offentlige innkjøpere å bruke lokale matprodusenter med mål om økt omsetning og mer matglede, forteller Pollestad.

Departementet vil også presentere resultater og erfaringer fra sitt prosjekt «Mat og måltidsglede» for eldre gjennom de siste tolv år. Her er «Matgledekorpsene» sentrale. De har jobbet med lokalmat, beredskap, matsvinn, samarbeid mellom kjøkken og pleieavdelinger og ernæring.

Med bakgrunn i disse og andre foredragsbolker vil konferansen avsluttes med en uformell samtale. Deltagerne i samtalen vil komme inn på både mulighetsrom for økt bruk av lokalprodusert mat i det offentlige, men også hvilke hindringer man møter på.

Viktige målsettinger

Målsettingene departementet bygger konferansen på, er viktige og prioriterte områder for myndighetene. Pollestad viser blant annet til at regjeringen gjennom Hurdalsplattformen har satt seg som mål å stimulere til økt produksjon og omsetning av lokalmat- og drikke. Det fikk også stor oppmerksomhet da regjeringen tidligere i år gikk ut med ambisjonen om å løfte salget av norsk lokalmat- og drikke til 25 milliarder kroner i 2035.

Torill Engelberg deler myndighetenes engasjement når det gjelder satsningen på norsk lokalmat- og drikke:

– Gjennom Umami Arena er vi på ulike måter med på å bidra til økt salg av norsk lokalmat og drikke. Først og fremst gjennom å være en av de viktigste markedsplassene for norske lokalmatprodusenter som ønsker å vise seg frem og få kontakt med proff-markedet. Sammen med Stiftelsen Norsk Mat og Hanen tilrettelegger vi for et eget lokalmatområde på arenaen. Vi gleder oss derfor over et godt samarbeid med Landbruks- og matdepartementet om konferansen den 18. mars 2025.

Klar oppfordring fra ministeren

Statsråd Geir Pollestad er tydelig på hvorfor det er riktig å legge konferansen «Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge» til Umami Arena på Nova Spektrum:

– Umami Arena er et møtepunkt for alle som jobber med mat og drikke. Vi vurderer det som en relevant arena å være på hvor både fagfolk, næringsaktørene, organisasjoner og forvaltningen er til stede og møtes. Avslutningsvis vil jeg oppfordre alle til å melde seg på konferansen, og så sees vi 18. mars 2025, avrunder Pollestad.

– Jeg håper mine politikerkollegaer i fylker og kommuner vil bruke tid på konferansen «Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge?». Jeg er også kjent med at både offentlig forvaltning, næringsmiddelindustri, kokker og lokalprodusenter skal til Umami Arena, sier statsråd Pollestad, så jeg vil oppfordre også dem til å melde seg på.

Du finner mange flere nyheter om Umami Arena under fanen Nyheter - Umami Arena

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS