Lars Erik Underthun og boka om Feinschmecker er nominert til «Beste norske kokebok 2018». (Foto: Feinschmecker)
Lars Erik Underthun og boka om Feinschmecker er nominert til «Beste norske kokebok 2018». (Foto: Feinschmecker)

Dette er årets fem beste kokebøker

Disse fem kokebøkene kan bli «Beste norske kokebok 2018» i 2018.

Publisert

De fem kokebøkene dekker for øvrig de fleste behov, fra tidsklemma, via TV-kokker, gourmethistorie og bærekraft, til avansert thaimat.

Plukket ut blant 34 kokebøker

Kokebøker får vi åpenbart ikke nok av, og i årets kåring av «Beste norske kokebok 2018» deltok så mange som 34 kokebøker.

Juryen har plukket ut disse fem kokebøkene (under) til i aller størst grad å tilfredsstille et bredt sett av kriterier, blant andre foto og trykk, språklige kvaliteter, kreativitet og originalitet, til design.

Feinschmecker – et klassisk kjøkken

Knut Stene-Johansen, Lars Erik Underthun og Vinay Tangen, Forlaget Press

«Etter mer enn 25 år med restaurantdrift er det på tide at Oslo-restauranten Feinschmecker får sitt kulinariske portrett i form av en overdådig historie- og kokebok. Nestor Lars Erik Underthun og kjøkkensjef Vinay Tangen får presentere sine beste retter fra et klassisk kjøkken og spisested».

Les mer om boka her

Grønnsakskokeboka

Tom Victor Gausdal og Stian Floer, Forlaget Press

«Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker? Her er fasiten. Med flere enn 400 enkle, lekende og fristende oppskrifter og svært gode bilder åpner Gausdal og Floer opp en ny verden for mange av oss. Grønnsaker er ikke lenger bare tilbehør til kjøtt og fisk, de skinner også når de har

hovedrollen på tallerkenen».

Les mer om boka her

Kjartan Skjelde på 20 min

Kjartan Skjelde, Gyldendal

«Nyttig og grønt er de to viktigste stikkordene for Kjartan Skjeldes hjelpende hånd i en tid der tidsklemma er vårt viktigste argument for ikke å lage sunn mat fra bunnen av. Med glimt i øyet og enkel pedagogikk loser stavangerkokken oss gjennom en hektisk hverdag uten bruk av ferdigmat».

Thai-obsessed. Gatemat fra Bangkok til Oslo

Terje Ommundsen, Gyldendal

«Når Terje Ommundsen igjen gir ut en kokebok om Thai-mat så er det med ekte kjærlighet og entusiasme for ett av verdens mest spennende kjøkken. Boka er fargerik, fristende og full av nye og spennende smaker. Og det beste av alt: Forfatteren mener at de fleste ingrediensene kan skaffes også her hjemme».

Munter mat

Adam og James Price, Kagge Forlag

«277 år med union preger fortsatt forholdet vi har til Danmark. Derfor omfavner nordmenn brødrene Prices lune fjernsynskjøkken, nå overført til 240 sider mellom to permer. Tiltalende, usnobbete, dansk-kontinental mat i et klassisk kokebokdesign».

Juryen

Årets kokebokjury består av Per A. Borglund (redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling), Aase E. Jacobsen (redaktør, Apéritif), Camilla Tvedt (kategorisjef, Norli Bokhandel), Janneken Øverland (tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene), Marius Renberg (bokdesigner) og Even Ramsvik (kokk og forfatter fjorårets beste kokebok «Ny norsk mat»).

Kåringen er et samarbeid mellom Apéritif og Norli, og finner sted for 11. gang. Vinneren kåres den 29. november.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca