Illustrasjonsfoto: iStockphoto/Millum

CO2-beregning på plass hos Millum

I midten av oktober lanserer Millum sin nye CO2-kalkulator for sine kunder i Millum Procurement.

Publisert
Bjørn Anskau. (Foto: Farrukh Manzoor)

– Det siste året har vi opplevd et stadig større ønske om å kunne dokumentere «fotavtrykket» på menyer og retter våre kunder lager. Derfor har vi de siste månedene utviklet vår helt egen CO2-kalkulator som gir kokkene en oversikt over klimaavtrykket på retter de serverer. Det er en etterspurt nyhet vi nå lanserer. Vi opplever at dokumentasjon av CO2-avtrykk er noe som er viktig for både eksisterende og potensielle kunder. Når bransjen har et så tydelig behov for et slikt verktøy, så er det viktig at vi følger raskt opp, forteller daglig leder hos Millum, Bjørn Anskau.

Hvordan fungerer CO2-kalkulatoren?

Det finnes allerede flere forskjellige CO2-kalkulatorer og de fleste bygger på utregning av karbondioksidekvivalenter. Men hva er egentlig karbondioksidekvivalenter og hvordan fungerer dette?

Alle verdier i kalkulatoren oppgis i en måleenhet fastsatt av UNCFF og EU-kommisjonen, som konverterer de ulike effektene av forskjellige gasser til den tilsvarende mengden CO2 det tar å skape samme drivhuseffekt. Ved å konvertere dataene til en felles måleenhet kan du for eksempel sammenligne klimaavtrykket fra en vegetarisk burger med en dobbel cheeseburger.

Skalaen har nivåene grønt, gult, oransje og rødt

For å enkelt se hvilke produkter og retter som er best for miljøet, har Millum utviklet en beregningsfunksjon med fire forskjellige nivåer. Denne nivåskalaen er hentet fra RISE (Research Institutes of Sweden) som er Sveriges forskningsinstitutt og innovasjonspartner. Skalaen har nivåene grønt, gult, oransje og rødt, og vises som et bladikon hvor rødt nivå har mest karbonutslipp og dermed er minst bra for miljøet.

– Vi håper at systemet basert på fargegradering vil være en god løsning for brukerne. For oss handler det om å kunne formidle enkelt hvilke klimaavtrykk hver rett har og tydeliggjøre hva «grønnere» valg i retten kan utgjøre, forteller Anskau.

Brukeren kan erstatte for eksempel kjøtt i en rett med en vegetarisk proteinkilde som bønner, og med en gang se hva slags effekt det vil ha ved å se fargen bladikonet skifter til.

Full kontroll over funksjonaliteten

Siden Millum har utviklet kalkulatoren in-house, har de full kontroll over dagens funksjonaliteter og hva som kan utvikles i de neste fasene. Hovedmengden av data kommer fra to samarbeidspartnere, men brukeren kan også legge til egne verdier.

I hovedsak tar kalkulatoren for seg livssyklusen fra produksjon av vare til ferdig rett. Den tar ikke høyde for elementer som matsvinn eller resirkulering.

– Jeg er stolt av at vi har utviklet kalkulatoren med egne utviklingsressurser. Det gir oss en mye større frihet og kontroll over modulen. Takket være gode samarbeidspartnere kan vi være sikre på at dataene har høy presisjon, sier Bjørn Anskau.

Mer info: https://www.ri.se/sv

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS