Ett bord, én gjest om dagen. Det er tilbudet på Bord för en. (Foto: Georg Mathisen)

Restaurant for én gjest

Hva gjør du når du ikke får lov til å møte gjestene dine? Du dekker et bord til én ute i hagen og leverer maten i kurv ved hjelp av en vinsj.

Denne saken er skrevet av Georg Mathisen

Ett bord, én gjest om dagen. Det er tilbudet på Bord för en. (Foto: Georg Mathisen)

Rasmus Persson og Linda Karlson åpnet restaurant i april, da koronaen herjet som verst.

– Det eneste spiserommet i verden som er helt sikret mot covid-19, sier de selv. Navnet? Bord för en.

Besteforeldre utenfor vinduet

Den svenske versjonen av røsti med crème fraîche og kaviar – råraka – er temmelig fast forrett. (Foto: Georg Mathisen)

Det begynte da Linda Karlsons foreldre kom og banket på hos paret en dag i mars. De fikk beskjed om at de ikke burde komme inn. Like før hadde de fleste land i Vest-Europa oppfordret til å holde avstand for å hindre koronasmitte.

Foreldrene som hadde kommet for å spise middag sammen med paret og det tre år gamle barnebarnet sitt, Alba, fikk i stedet maten ved sitt eget bord utendørs. Innbydende dekket, pyntet med blomster – og med servering gjennom kjøkkenvinduet.

Mat i kurv

Slik serveres maten i Ransäter. Når Bord för en-vertskapet prøver å få med seg flere på samme konsept, er et av kravene at du kan servere på kreativt vis uten servitører. (Foto: Georg Mathisen)

Det var så vellykket at de gjerne ville tilby opplevelsen til flere.

Dermed har lille Ransäter – en bygd i Värmland med rundt 120 innbyggere – fått verdens minste restaurant.

– Det er ett bord, én stol og en värmlandsk sommereng, sier Rasmus Persson. Han er kokkeutdannet, men også med bakgrunn ishockeyspiller med eliteseriekamper for Färjestad, og begge de to er kjente fra svensk radio. I det rødmalte bolighuset har de kjøkken i andreetasjen.

Der lager Persson maten, legger den i en kurv og firer den ned til gjesten på en vaier. Gjesten henter kurven, forsyner seg selv og legger igjen oppvasken i en balje. Litt avhengig av vær og vind er bordet plassert i hagen, i le av uthuset eller ute på naboens eng. Utsikten er over enga med Klarälven – den svenske delen av Trysilvassdraget – som nærmeste nabo.

Lukt- og lydkulissene varierer med sesongen. Da Horeca okkuperte bordet, var det brennesle og kløver, humler og bokfink – og en svært meddelsom ku på den andre siden av elva. Akkurat som en sommerdag i barndommens blomstereng, bare med gourmetmat til.

Vegetarisk treretter

Blåbær og melk er tradisjonsdessert – bærene er ginmarinerte og serveres blant annet med fiolsukker fra egne beter. (Foto: Georg Mathisen)

Gjesten får en vegetarisk treretter. Den kan varieres fra dag til dag, men vanlig er en forrett med rårake – den klassiske, svenske potetkaken av rårevne Ransäter-poteter. Den serveres med tangkaviar, smetana, sjalottløk og gjøkesyre. Til hovedrett lager Persson gjerne skorsonerrot med en puré av gulrot og ingefær, maiskroketter og brunet hasselnøttsmør. Desserten er fast og basert på familietradisjonene: Ginmarinerte blåbær med kjernemelk, mynte, sitron og fiolsukker av egne beter.

Med på laget som støttespiller er også sambygding Joel Söderbäck. Han har flyttet fra Ransäter til Stockholm. Der driver han Tjoget, den tidligere Linje Tio, Sveriges bidrag på listen over verdens 50 beste barer. Söderbäck har komponert en fordrink som varierer fra måned til måned – for eksempel av hylleblomster, sitron, arak og tonic eller jordbær, agurk og ingefærøl.

Valgfri pris

Til hver rett serveres også et passende dikt, gjerne med naturtema, og til slutt kommer det en skriftlig takk for måltidet med forklaring på hvordan oppgjøret kan skje. Prisen setter gjesten selv. Besøket kan betales med kontanter eller Swish – den svenske appen som tilsvarer Norges Vipps. Eller med Paypal den ene gangen det kommer en utlending for å spise på Bord för en.

– Jeg tror at noe av det vi savner mest i disse dager, er å reise. Når vi ikke kan reise så langt som vi vil geografisk, kan vi reise i tankene. Den beste måten å ha en indre reise på, er ved hjelp av mat og natur, sier Rasmus Persson. Som for ordens skyld presenterer tilbudet på Facebook ikke som spisested, men som «performance art».

Etter at dagens eneste gjest har gått fra bordet, rører ikke vertskapet bord eller stol på seks timer. Så steriliseres plassen, og oppvasken vaskes to ganger.

Vil ha flere

Bord för en har vakt oppsikt i internasjonale medier. Alle fra CNN til Food & Wine har skrevet om tilbudet. Tilbudet kan få flere avleggere: Karlson og Persson søker etter flere som vil starte sine egne engjestsløsninger. Selv om det neppe blir særlig god økonomi av ettbordsrestauranten noen gang.

– Du må være utdannet kokk eller ha lang erfaring, du må ha et bord og en stol som kan plasseres utendørs og du må kunne servere på en kreativ måte uten å bruke serveringspersonale, beskriver de.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS