Administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, delte ut prisen på 100 000 kroner.
Administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, delte ut prisen på 100 000 kroner.

Svensk seier i Local EAT Award

Det ble ikke seier for Norge og Will Nicholson i Local EAT Award 2016. Det ble svensk vinner i form av Qualifare Consulting, som har utviklet et verktøy mot matsvinn i skolen.

Publisert

Camilla Byrinder og firmaet Qualifare Consulting fra Stockholm ble mandag kåret til vinner av Local EAT Award 2016. Under EAT Stockholm Food Forum mottok hun heder og ære, samt vinnerpremien på 100 000 kroner.

Denne våren har Nordic Choice Hotels, EAT, Företagarna og NHO lett etter innovative løsninger innen mat, helse og bærekraft. I mai ble fem regionale vinnere kåret i Sverige, og fem i Norge. I begynnelsen av juni ble én nasjonal vinner kåret i hvert land. Og i dag, under EAT Stockholm Food Forum, utkonkurrerte Camilla Byrinders løsning for å redusere matsvinn i svenske skoler ni andre regionale finalebidrag.

Les også: IntoLife er norsk vinner Local EAT Award

– «Icebreaker» i en konservativ bransje

– Jeg er så utrolig glad over at min måltidsoptimerer blir kåret til vinner av Local EAT Award. Dette gir meg fokus og energi til å fortsette å være en «icebreaker» i en konservativ matbransje, samt å få flere til å oppdage hvilken forskjell reduksjon i matsvinn gjør for vårt miljøavtrykk, sier Byrinder i en pressemelding.

Byrinders løsning kobler sammen svenske skolers fraværssystem med skolekjøkkenet, og gjør det dermed enkelt å tilpasse antall måltider etter hvor mange elever som skal spise, flere timer i forveien. Innovasjonen har bidratt til en vesentlig reduksjon i matsvinn i skolene.

Måltidsoptimeringsverktøyet brukes allerede på mange skoler i Sverige, men potensialet for vekst er allikevel stort. Innen året er omme vil IT-tjenesten være tilgjengelig på 80 % av Sveriges skoler og kommuner.

Løsning på et stort problem

– Byrinder har funnet en løsning på et stort problem i samfunnet – å minske matsvinn. Det kastes altfor mye mat i forbindelse med offentlige måltider, det gjelder ikke bare i skolen. Dette er et bra eksempel på hvordan en enkelt idé begynner som en spire, men viser seg å ha enormt potensial. Det er også inspirerende å se at noen bruker ny teknologi til å utnytte allerede tilgjengelig data, på nye måter med data vi alt har, sier administrerende direktør i Företagarna, Günther Mårder.

Jurymedlem Petter Stordalen gleder seg til å se hvordan måltidsoptimeringsverktøyet kommer til å mottas i markedet i fremtiden.

– Vi er mange som drives av et stort miljøengasjement, men det finnes noen få som legger hele sjela si i å løse de store utfordringene vi står overfor. Camilla Byrinder er én av dem, og jeg ser et stort potensiale for hennes IT-løsning. Det kastes altfor mye mat, noe som utgjør et stort problem for vår planet. Hun gjør det enkelt å gjøre noe med det problemet, og det enkle er ofte det beste, sier Petter Stordalen i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS