Ulrika Toftered og Anna Fischer iler over til Nansenstua med nystekte munnfuller. Snart ligger de på disken og roper på oss. (Foto: Lise Bjelland)

Andre boller!

En ting er sikkert. Du er utstyrt med en bra dose selvdisiplin hvis du klarer å gå tomhendt ut av bakeriet på Haukeliseter.

Publisert

Denne saken er skrevet av Lise Bjelland

Konditormester, baker og sjefen sjøl, Frank Peter Kliem. (Foto: Lise Bjelland)

På rekke og rad ligger de på disken og frister. Uimotståelige snurrer fylt med fløyelsmyk vaniljekrem, hjemmelaget marsipan, smør, kanel og sukker. I mengder.

– En dame jeg møtte utenfor sa at hun spiste på sin sjette bolle for dagen. Det er sånt vi liker å høre, sier Ulrika Toftered smilende, og smører mer kanelfyll utover den melkehvite deigen.

Det er tidlig morgen på fjellstua, og jeg har latt nesen føre meg til målet. Gjennom en dør, bortover en gang, til jeg sto ved døren til det aller helligste; bakeriet i enden av hovedbygget. For den morgenfriske gjengen med mel oppetter armene er det allerede langt på dag. De ler hjertelig av historien om den bolleglade damen og vet så inderlig godt at de har oss søtmonser i sine hule hender. De vet nøyaktig hva slags godsaker de skal putte i bakverket for at du og jeg skal gå amok foran disken. Men det rekker ikke med rene og ekte råvarer alene, det ligger også hardt arbeid bak. Klokken 01.00 i natt, sannsynligvis før den siste gjesten hadde funnet puten på Haukeliseter, startet Andrea Halleraker Pedersen dagen med å sette brøddeig, 5-8 forskjellige slag.

Lang prosess

– Brødene vi baker, som også selges som påsmurte baguetter, er laget med en spesiell type mel fra Sveits. Det tar flere dager å lage dem. Først settes en fordeig som står kaldt til neste dag. Så brukes denne til å lage selve deigen, som kjøles ned noen timer, før den tas ut i romtemperatur for å godgjøre seg over natta. På dag tre kan deigen endelig – når den har hevet til en viss størrelse – deles opp, formes og bakes. Resultatet blir luftige brød med sprø skorpe og en helt særegen smak, forteller Halleraker Pedersen.

Ulrika Toftered og Anna Fischer i aksjon i bakeriet. (Foto: Lise Bjelland)

I sesongen baker de et sted mellom 150-160 brød til dagen, nok til å mette alle gjestene ved Haukeliseter og drop-in kunder i bakeriutsalget i tillegg. Det er et høyt antall, likevel er det ingenting som slår bollene i popularitet. Målet i år er at de vidgjetne bollene - eller snurrene - skal bryte 1000-grensen. I fjor var produksjonen oppe i 800 stk. på en dag, men med den flotte sommeren og mange besøkende, ligger det an til ny rekord i år.

Kremjobb til fjells

– Bollene våre har blitt veldig populære, folk kommer kjørende langveis fra for å kjøpe. Også fjellvandrere handler med seg noe godt til turen, de bruker det gjerne som belønning for å få barna ut på tur, smiler konditormester, baker og sjefen sjøl, Frank Peter Kliem.

Duften av nybakte boller og brød møter deg når du kommer inn i den tradisjonsrike Nansenstua. Ingen går tomhendt ut derfra. (Foto: Lise Bjelland)

Litt tilfeldig kom tyskeren til Haukeliseter for halvannet år siden etter å ha arbeidet ved restauranter i Hønefoss og Kristiansand tidligere. Bakeren stortrives med både jobben og den internasjonale staben som han selv har plukket ut. De er alle enige om at de bokstavelig talt har fått kremjobben til fjells, men dagene er travle så det holder.

– Så langt har jeg bare vært på en fjelltur, men jeg håper jo det skal bli tid til mer, sier svenske Ulrika og kikker med lengsel ut på Ståvatnet som ligger og blinker i morgensolen.

Bakeriutsalg i Nansenstua på sommeren

Det er uvanlig varme dager i høyfjellet, noe bakerne får merke på flere vis. Gradestokken bikker gjerne 35 grader inne i rommet når stekeovnene står på for fullt. De innrømmer at det kan bli vel hett noen ganger, også for deigen som oppfører seg annerledes i varmen.

– Hevingen går mye fortere, så tempoet går opp på alt vi gjør.

De tre bakerne som er på jobb denne morgenen opererer hver sine stasjoner. Ulrika Toftered og Andrea Halleraker Pedersen er i dag henholdsvis smøremester og deigsetter, mens tyske Anna Fischer er snurremesteren. Raskere enn du og jeg klarer å si «hvetebolle», har hun med innøvd teknikk og presisjon snurret de ferdigkuttede deigstykkene til en knute som ser mer innvikla ut enn båtmannsknop. Snart sprøyter hun raust med vaniljekrem inn i bollene og drysser over mandler og sukker.

Eksperimentet med å ha et eget bakeri på Haukeliseter startet i det små nede i kjelleren våren 2013. Det ble umiddelbart en suksess, i dag har bakeriutsalget som holder åpent i Nansenstua om sommeren blitt en attraksjon i seg selv.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS