Nå skal du brygge juleølet             

Det er nå du skal brygge det gode juleølet.

Publisert

For å lage en «tradisjonell» juleøl så er juni, juli og august gode måneder for å starte bryggingen av årets juleøl. Både planlegging, brygging og gjæring tar tid for å få den riktige smaken.

Juleøl er en viktig del av julefeiringen og en ekte norsk tradisjon. Gjennom mange generasjoner har servering av hjemmebrygget øl til julemiddagen vært en familietradisjon. Nå er det enklere og mer populært enn noen gang å lage sitt eget juleøl og det er mange gode råstoffer som er tilgjengelig.

Hvor lenge før den skal serveres skal hjemmebrygging av juleøl starte?

Aleksander Baustad hos Bryggselv har noen råd og tips om hva som skal til for å lage en god juleøl.

– Det kommer an på hva slags juleøl man ønsker å drikke og servere til jul. Noen liker de kraftige koseølene som gjerne er mørke, veldig smaksrike og gjerne høyere i alkoholinnhold. Disse trenger noe modningstid for å bli «drikkeklare». Andre lager gjerne humlerike øl som passer godt til pinnekjøtt eller annen fet julemat og disse trenger ikke mange ukene for å bli klare for servering. Men normalt så er juni, juli og august gode måneder for å brygge disse mørke «tradisjonelle» juleølene.

Hva skal til for å lage en god juleøl?

– Gode råvarer, solid oppskrift og gode bryggerutiner. God tid og riktig planlegging er også viktig. Skal man lage en mørk og sterk juleøl vil modningstiden frem til advent hjelpe ølet mye, sier han.

– Stadig flere brygger sitt eget juleøl og det er i år et bredere og større utvalg som passer for alle som ønsker å brygge sitt eget juleøl. Vi i Bryggselv sikter oss inn på «sju sorter» av juleøl og vi vil da ha syv forskjellige juleøl som er forskjellige men svært gode. Vi har mye nytt men beholdt to klassikere.

Kan du gi oss din hemmelighet for å brygge en god juleøl?

– Det viktigste er at man koser seg på bryggedagen! For meg er brygging av juleøl litt spesielt og det er noe annet enn å brygge den vanlige pale alen. Dette er jo øl som er brygget for en spesiell anledning og som man ofrer litt ekstra oppmerksomhet til. Selv brygger jeg noen forskjellige øl til jul. Jeg har en juleøl som jeg har gjennom advent og som er en god kose øl på mørke kvelder. Jeg brygger øl til julemiddagen som passer godt til fet mat og en som er mørkere og kraftigere som passer til kosen i sofaen med nøtter og julekaker. Når jeg brygger juleølet så er det en litt koseligere stemning rundt bryggekjelen en vanlig, sier Baustad.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS