Hva med en quadrupel til grillmaten?

Lyst på noe annet enn vin til grillmaten i sommer. Hva med en quadrupel?

Publisert
De Halve Maan Straffe Hendrik Quadrupel.
De Halve Maan Straffe Hendrik Quadrupel.

Det finnes ingen offisiell definisjon på hva en qudarupel er – bortsett fra at den skal være sterkere enn en tripel.

Det belgiske bryggeriet De Halve Maans variant Straffe Hendrik Quadrupel er med andre ord et kraftig og humlepreget øl som er brygget med en blanding av ulike typer malt, som gir et smaksrikt øl med stor kompleksitet.

Bryggeri i Brügge

Brouwerij De Halve Maan fikk sitt nåværende navn først på slutten av 1990-tallet, men har en over 450 år lang historie. Det var imidlertid da Henri Maes IV overtok bryggeriet i 1950 at det for alvor ble fart på sakene, og på slutten av 1980-tallet sørget datteren Véronique for å restaurere bryggeriet og gjøre om deler av det til cafeer og restauranter.

De siste 12 årene er det Véroniques sønn Xavier Vanneste som har drevet De Halve Maan, som i dag er det eneste som fortsatt har sine produksjonsfasiliteter inne i gamlebyen i Brügge.

Varemerket Straffe Hendrik ble til i 1981, da borgermesteren i Brügge ba Henri og Véronique Maes om å brygge et nytt sterkt overgjæret øl til avdukingen av en ny statue av Sankt Arnold, bryggernes skytshelgen.

Ølet ble imidlertid så populært at det snart ble en fast del av sortimentet, og i 2010 lanserte bryggeriet en quadrupel under samme merkenavn (den originale Straffe Hendrik er en tripel).

Til sommerens grillfester

Navnet Straffe Hendrik betyr «sterke Hendrik», og refererer rett og slett til familiens mange sterke menn ved navn Hendrik/Henri (hvorav Henri Maes IV altså var den fjerde i rekken) – passende nok siden dette dreier seg om et svært sterkt og smaksrikt øl.

Straffe Hendrik Quadrupel er egnet t til sommerens grillfester, og har ikke uten grunn blitt en klassiker til barbecuemarinerte spareribs. Ølet passer også til smaksrike viltgryter eller lammestek med kraftig tilbehør, samt en topp match til måltidets avslutning – enten det består av noen biter god mørk sjokolade eller litt vellagret cheddar

De Halve Maan Straffe Hendrik Quadrupel refermenterer på flaske, og er dermed et levende brygg som utvikler seg med lagring og gjerne kan ligge i minst tre år. Egnet serveringstemperatur er åtte grader

Pris: 60 kroner (Vinmonopolet).

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her


Powered by Labrador CMS