Biff med søtpotetchips og squash. (Foto: MatPrat)

Søkelys på jern

18. til 24. april markeres World Iron Awareness Week. Uken ble første gang markert på New Zealand for noen år siden, og har siden blitt en internasjonal markering som finner sted hvert år i uke 16.

Publisert
Biff med tabbouleh. (Foto: Matprat)

– Jern er det mineralet det er vanskeligst å dekke behovet for gjennom kosten. I tillegg til å påvirke mange barn og gravide i utviklingsland, oppgir WHO at det er den eneste næringsstoffmangelen som også er signifikant utbredt i den vestlige verden. Mange tusen nordmenn har et kosthold som ikke dekker anbefalt daglig inntak av jern, og i uke 16 markerer vi i MatPrat derfor World Iron Awareness Week. Hensikten er å øke bevisstheten om viktigheten av å inkludere jernrike matvarer i et sunt og variert kosthold, sier ernæringsfaglig sjef i MatPrat Trine Thorkildsen.

Trine Thorkildsen i MatPrat.

Jern

Jern er nødvendig for å frakte oksygen rundt til alle kroppens celler. I tillegg bidrar jern til å opprettholde immunforsvaret og til å redusere tretthet/utmattethet. Jern er også nødvendig for normal kognitiv utvikling, som innebærer måten vi lærer og husker på. Det er mulig å dekke behovet for jern ved å spise riktig. Et variert kosthold, og bevissthet om hva kroppen vår trenger og hva vi bør spise, er viktig for å få i seg alle de næringsstoffene som kroppen trenger, deriblant jern. Her finner du en enkel tabell med oversikt over innholdet av jern i noen utvalgte matvarer.

Utsatte grupper

- små barn (14% av norske førskolebarn mellom 6 måneder og 5 år har anemi)

- unge jenter (økt behov pga. menstruasjon. Svært mange har et mye lavere inntak enn anbefalt)

- kvinner i fertil alder (av samme årsak som for unge jenter)

- gravide (1 av 4 gravide norske kvinner har anemi)

- i tillegg til de som har et lavt energiinntak og/eller et ensidig kosthold

Kosthold

Mesteparten av jernet i det norske kostholdet kommer fra brød, fordi vi spiser mye av dette. Den nest største kilden er kjøtt. En god huskeregel er at fargen på kjøttet indikerer jerninnhold. Jo rødere kjøttet er, jo høyere er jerninnholdet. Av kjøttslagene er det særlig storfe og lam, i tillegg til vilt, som har et høyt jerninnhold. Egg, leverpostei og innmat inneholder også mye jern. Videre finnes det også jern i matvarer som mørkegrønne grønnsaker, erter, bønner, linser og tørket frukt som rosiner og aprikoser.

Søkelys på unge kvinner

– Vi i MatPrat har valgt å rette fokus mot unge kvinner. Kvinner har et økt behov for jern, samtidig som de ofte spiser mindre mat enn det menn gjør. Vi vet også at de spiser mindre kjøtt enn menn, og at mange foretrekker lyst eller hvitt kjøtt fremfor rødt. I forbindelse med World Iron Awareness Week har MatPrat derfor valgt å lage oppskrifter som er lette, delikate og samtidig gode på smak. Du finner mange gode oppskrifter her. Vi har også utviklet en biffskole som på en enkel og oversiktlig måte viser hvordan du bør gå frem for å få det perfekte stekeresultatet, heter det i en pressemelding.

Du finner mer informasjon matprat.no på kampanjesiden Jern i fokus

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

MatPrat

MatPrat er merkevaren til Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og er Norges fremste kompetansesenter for matopplysning.

MatPrat bidrar med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap, og jobber merkenøytralt på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Les mer på MatPrat.no

 

Powered by Labrador CMS