Alice og Rolf Trulsen driver Sandtorgholmen Hotell ved Tjeldsundet sør i Troms. (Foto: Morten Holt)

Historieinteresse endte i hotelldrift

Alice og Rolf Trulsen er godt over snittet interessert i historie. Derfor kjøpte de et av landets eldste handelssteder, og etablerte det som reiselivsbedrift i 1999. Men etter snart 17 år ser de nå etter nye drivere av kystperlen Sandtorgholmen.

Publisert
Sandtorgholmen ligger på en halvøy i Tjeldsundet. (Foto: Morten Holt)

– Vi kan nok si det så enkelt. Vi har alltid vært opptatt av historie, og fant frem til dette stedet på 90-tallet. Siden har vi sakte, men sikkert, bygd det opp som en reiselivsbedrift – der vi har gjort det som er i vår makt for å ta våre på historien stedet har å by på, sier de to.

I dag fremstår det gamle handelsstedet Sandtorgholmen på en halvøy i Tjeldsundet som en av hotellperlene langs norskekysten. Fylkesgrensa mellom Troms og Nordland går ute i sundet, bare noen hundre meter utenfor hotellet. Her passerer cruisebåtene jevnt og trutt.

Fra ett av rommene på Sandtorgholmen Hotell. (Foto: Morten Holt)

Største handelsstedet nord for Trondheim

Handelsstedet er nevnt allerede i 1321. I 1557 står Lars Thrudieusmfar som ansvarlig for forretningsdriften, og ca. 1610 ble stedet gitt som sjelegave av dem som bodde på gården til Bakke kloster i Nidaros. I 1770 fikk stedet, som en av de første i Nord-Norge, gjestebevilling for salg av vin og brennevin, og i 1820, under danske Rasmus Christensens ledelse, ble Sandtorgholmen omtalt som det største handelsstedet nord for Trondheim.

Deretter var det mange eiere og handelsmenn frem til Forsvaret overtok på 1950-tallet. I 1996 overtok Harstad kommune eiendommen, og få år senere kom ekteparet Trulsen inn i bildet.

Alice og Rolf Trulsen i den gamle vinkjelleren på Sandtorgholmen. (Foto: Morten Holt)

– Det var en tilfeldighet. Rolf kjørte forbi her, og så stedet. Vi fikk overta, og har ikke angret en dag på det valget, sier de to, som nå har drevet Sandtorgholmen i 17 år.

Hovedhus ferdigstilt i 2010

De har tatt restaurerings- og oppussingsarbeidet over tid, og i 2010 ble hovedhuset, et sveitserhus i dragestil, ferdig restaurert. Huset ble flyttet dit det står nå etter brannen på Sandtorgholmen i 1916.

med tre finstuer med møblement fra slutten av 1800-tallet, kjøkken, to suiter og fem hotellrom, alle med særegen stil. Her overnatter du i historiske omgivelser.

Vinkjelleren med hovedhuset i bakgrunnen. (Foto: Morten Holt)

Innenfor veggene i de forskjellige bygningene finner du en rekke gamle ting, som de to har samlet og kjøpt opp gjennom årene. Det gjør Sandtorgholmen helt unik.

– Vi lever og ånder for dette. Da blir det helt spesielt, sier Alice Trulsen.

Intakt og unik vinkjeller

Helt unik er også vinkjelleren. Den bærer navnet Malagakjelleren, et navn som hentyder til den tiden da vin fra Malaga-området ble importert på fat til Norge. – Vi vet ikke eksakt hvor gammel denne vinkjelleren er, men trolig fra før 1770, sier Rolf Trulsen.

Nå er den pusset opp og gjort om til en trivelig vinstue med bar – egnet for små selskaper med opptil 28 gjester.

I selve hovedrestauranten, Brygga, der også frokosten på hotellet serveres, er det plass til rundt 80 spisegjester.

Fra uteserveringen ved Brygga (serveringshuset) med utsikt utover sundet. (Foto: Morten Holt)

Brudesuite

Men stedet er også brukt til store selskaper, og bryllup er vanlig.

– Siden 1999 har vi hatt 76 brudepar hos oss. Det morsomme er at ingen av dem er skilt – ennå, forteller Alice Trulsen smilende.

Den spesielle brudesuiten er i den eldste bygningen på stedet, stabburet. Her det alt tilrettelagt for ferske ektepar.

På let etter drivere

Alice, som opprinnelig fra Bergen, og Rolf, som er fra Troms (Finnsnes), har i det siste vurdert å selge livsverket.

– Det kom inn et bud. Det var noen «nyrike» russere som bød drøyt 30 millioner kroner, men vi vil være sikre på at det historiske stedet blir tatt vare på i fremtiden – slik det fremstår nå, og valgte å si nei, forklarer ekteparet Trulsen.

– Av flere årsaker ser vi at det blir tyngre og tyngre for oss å drive dette for fullt, og vi ser nå etter leietakere – etter noen som kan drive dette fantastiske anlegget, sier Alice og Rolf Trulsen.

Du kan lese hele saken og se enda flere bilder i magasinet Horeca (nummer 7 2016)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS